Την τωρινή μας εποχή την εκφράζουν και τα ακούρευτα και τα αχτένιστα παιδιά που θέλουν να μην έχουν γραφική αξία και που δεν νοιάζονται για την καλαισθησία.

Όμως βρίσκονται πιο κοντά στις πηγές της ζωής και τον αναβρασμό της, αντιδρούν στα εμπόδια ενάντια στο νεκρό παρελθόν που φράζουν το δρόμο. Τα μάτια τους μας κατηγορούν για τις αδυναμίες μας, για τις παραλείψεις μας , για τα λάθη μας! Οι νέοι μας έχουν τις αμφιβολίες τους για τις αξίες των μεγάλων και φοβούνται ότι δεν θα κυριαρχήσουν σ΄αυτές αλλά ότι αυτές θα κυριαρχήσουν πάνω τους.

Τι θα κάμουν στη ζωή τους; αναρωτιούνται. Κατανοώ την προβληματική τους ,καταλαβαίνω και το φόβο μήπως χάσουν την ταυτότητα τους σε έναν κόσμο που δεν έφτιαξαν εκείνοι! Αξίζουν ειλικρινά την εμπιστοσύνη μας!

Να μην τους υποτιμούμε, να μην τους περιφρονούμε,να μην τους αγνοούμε, να μην τους αδικούμε!

Οι νέοι μας έγραφε ο Κοραής, είναι τα άνθη της φυλής μας, δεν πρέπει όμως να μείνουν απλά καλλωπιστικά λουλούδια, αλλά να δέσουν και να δώσουν ωραίους και εύχυμους καρπούς. Οι γονείς οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους θέλουν συμπαράσταση! Οι κρίσεις δεν βλάπτουν, όταν θεμελιώνονται λογικά. Ο ρόλος των γονιών δεν είναι μονιμά να απορρίπτουν, αλλά να βρίσκουν κοινά παραδεκτές λύσεις.

Οι νέοι μας τα νέα βλαστήματα της ζωής μας, με την ορθή σκέψη θα παρασύρουν την ίδια την τύχη με τα άστατα μειδιάματα της. Τα σφάλματα είναι πολύτιμη εμπειρία! Οφείλουν να καλλιεργούν την άμιλλα, γιατί πηγάζει από το θαυμασμό, περνάει μέσα από την θλίψη και κορυφώνεται με τη δράση. Ο Θεμιστοκλής θαυμάζει τον Μιλτιάδη, λυπάται γιατί δεν μπορεί να τον φτάσει και τελικά μετά την δράση ξεπερνάει το πρότυπο του!

Είναι αλήθεια φρόνιμο να θυμούμαστε πάντοτε τους στίχους του Βάρναλη του ποιητή τους στίχους: ¨Ξέρεις γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας; Γιατί στα ιδανικά του κόσμου που σαπίζουν φέρνει τα ιδανικά του κόσμου που γεννιούνται.” ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!’

*Η Μαριλένα Μάστορα είναι Τομεάρχης Υγείας ΝΟΔΕ Ν.Δ. Κέρκυρας και Υποψήφια Βουλευτής Ν.Δ.