Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε και πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ την Παρασκευή στο Ποτάμι της Λευκίμμης.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Γιώργο Κουλούρη, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ. Παρατίθενται μερικά αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία.
Η ομιλήτρια ξεκίνησε με την καταδίκη της αστυνομοκρατίας στην περιοχή της Λευκίμμης όπου σημειώθηκε ότι:
«Θέλουμε να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή της Λευκίμμης. Η καταστολή πάει χέρι – χέρι με την προσπάθεια να επιβληθούν πολιτικές που συγκρούονται με τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού. Παίρνουμε θέση καθαρή με ποια πλευρά είμαστε και απαιτούμε την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής. Κόντρα σε εκείνους που κρύβονται πίσω από το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων, κόντρα σε εκείνους που δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με τη βία από όπου και αν προέρχεται. Η θέση αυτή εξισώνει το θύτη με το θύμα, θεωρεί βία τους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος και αφορά τους σύγχρονους Πόντιους Πιλάτους. Δε θα πρωτοτυπήσουμε αν πούμε ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει υπερκορεστεί ούτε ότι στη Λευκίμμη δημιουργείται νέα υγειονομική βόμβα. Δεν φτάνουν απλά οι διαπιστώσεις. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό,  είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα.”
Συνέχισε αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης:
«Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο και όσοι τους κρύβουν είναι απλά συνένοχοι. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε (ή και να παρακαλάμε) την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποδέχεται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Οι Διοικήσεις στη Περιφέρεια και στο Δήμο Κέρκυρας έχουν διαχρονικά ευθύνη για την κατάσταση αυτή, έχουν βάλει πλάτη για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Τώρα όλοι παριστάνουν τους αθώους με τη γνωστή τακτική να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.
Το ΚΚΕ σταθερά και από την πρώτη στιγμή, είναι αντίθετο με αυτό το έργο. Με παρεμβάσεις στη βουλή, στην ευρωβουλή, στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Κυρίως όμως είμαστε πάντα στο πλευρό αλλά και στην οργάνωση των αγώνων στην περιοχή και ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια που πολλοί την ονομάζουν ξύλινη, δογματική, παρωχημένη, μη ρεαλιστική να δείξουμε την πραγματική αιτία των προβλημάτων.”
Τα σκουπίδια, σημείωσε, είναι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου:
«Είναι το γεγονός ότι η υπόθεση “απορρίμματα και διαχείρισή τους” είναι μια μεγάλη μπίζνα, ένας τομέας όπου μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη κερδοφορία σε μία σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Άρα τους νοιάζει να μην προχωρήσουν μια σειρά θετικά μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα είχαν ως στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. 1 δις ευρώ θα ξεκοκαλίσουν επιχειρηματικοί όμιλοι από το ΕΣΠΑ με τη μερίδα του λέοντος για μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ, που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο, και όχι σε επείγουσες δράσεις και έργα (εξοπλισμός αποκομιδής, ΧΥΤΑ). Είναι αυτό που έλεγε ο Φούχτελ πριν λίγα χρόνια ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός και άρα η Ελλάδα πρέπει να τον εκμεταλλευτεί καλύτερα. Είναι το γεγονός ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα. Άρα η χωροθέτηση έργων δε γίνεται με σχέδιο, με βάση την καταλληλότητα των χώρων, άρα με άλλα κριτήρια, όπως η εμπορικότητα και η κερδοσκοπία στη γη. Είναι γεγονός, σε τελική ανάλυση, ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δε νοιάζεται για το περιβάλλον και τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, για τις ανάγκες των πολλών, παρά μόνο για τα κέρδη των λίγων.”
Τόνισε την ανάγκη ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας:
«Η θέση μας πατάει γερά πάνω στη συνολικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για την οργάνωση της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με εργατική εξουσία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Σ αυτό το δρόμο παλέυουμε και για λύσει στο σήμερα. Όσοι κυβέρνησαν δεν είναι ανίκανοι, ούτε αδιάφοροι. Δεν τους ξέφυγε η κατάσταση. Είναι βαθιά ταξική επιλογή αυτό το χάλι. Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, φέρνει νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Δεν είναι από εδώ η χωματερή και από εκεί το εισόδημα, η σύνταξη, οι κατασχέσεις τα κοινωνικά δικαιώματα, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση. Δεν είναι από δω η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος και από εκεί η ανεργία, η ανέχεια, η φοροληστεία, τα μνημόνια. Είναι ένα κουβάρι μπλεγμένο η ζωή μας και πρέπει να βρούμε το νήμα και να το ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι. Γι αυτό το λόγο είναι κρίσιμο σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας που γίνεται, αλλά να στοχεύει και τον πραγματικό αντίπαλο. Σήμερα εξ αντικειμένου στην πρώτη γραμμή για το λαό βρίσκεται η πολιτική επιλογή ανάμεσα στους δύο δρόμους ανάπτυξης.”
Η ομιλία έκλεισε με κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ για έναν νέο κόσμο:
«100 χρόνια, ένας αιώνας αγώνων και θυσιών βαμμένα με το αίμα του ΚΚΕ. Η Λευκίμμη έχει βάλει και αυτή το λιθαράκι της με πολλούς αγωνιστές που έδωσαν τη μάχη στα δύσκολα χρόνια. 50 χρόνια της κόκκινης νεολαίας του της ΚΝΕ, με το νου και την καρδιά όχι μόνο στην ιστορία αλλά στο χρέος να νικήσει το δίκιο της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για να ζει ο λαός αυτής της χώρας όπως του ταιριάζει και όχι με ό,τι περισσεύει από τους εκμεταλλευτές του. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για τη δημιουργία της συμμαχίας για την ανατροπή αυτού του χρεοκοπημένου συστήματος που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη που είναι ρεαλιστική φιλολαϊκή. Η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στο κίνημα, στο λαό, να σημάνει πραγματική ανάταση και σαφή προοπτική πάλης γιατί η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη νέα κοινωνία, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να εμπιστευτείτε και να συστρατευτείτε με το ΚΚΕ».