Δεν θα μιλήσω για δικαίωση όσων υποστηρίζαμε ότι η πρόταση και το αίτημα για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού δεν είχε τύχη και δεν θα τύγχανε της θετικής ανταπόκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών στη κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Δεν δικαιώνεται κανένας όταν ο τόπος του, εν προκειμένω το νησί μας, κινδυνεύει να ζήσει εφιαλτικές στιγμές με τα σκουπίδια να κατακλύζουν την Κέρκυρα από το ένα άκρο στο άλλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία του τόπου.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο για όσους με ψυχραιμία και ρεαλισμό είχαν προσεγγίσει και αναλύσει τις εξελίξεις. Το μήνυμα το είχε στείλει τον περασμένο Δεκέμβριο κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν είστε ο ομφαλός της γης και άλλες περιοχές έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα και τα έλυσαν, βρείτε τα και λύστε το πρόβλημα σας». Ξεκάθαρο μήνυμα. Όπως ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση που έλαβαν τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος που συναντήθηκαν με υπουργούς και στελέχη των υπουργείων για να τους ζητήσουν όπως επιτρέψουν την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Ξεκάθαρο και απόλυτο ΟΧΙ. Τι λοιπόν να άλλαζε μέσα σε λίγες ημέρες από την παγιωμένη θέση της Κυβέρνησης την οποία διατυμπάνιζε με κάθε ευκαιρία ότι «Ο ΕΣΔΑ προβλέπει η κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα απορρίμματα τη»; Είχε μεσολαβήσει κάτι που θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να μετακινηθεί από αυτή την θέση; Ή μήπως μπροστά στη θέα μιας Επιτροπής, που αλλιώς ξεκίνησε όσον αφορά την συγκρότηση της και αλλιώς έφθασε στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα αναγκαζόταν ο Υπουργός Εσωτερικών να το ξανασκεφτεί; Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν επέτρεψε(;) ούτε την συμμετοχή των δύο Κυβερνητικών Βουλευτών να συμμετέχουν στη συνάντηση με την Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία. Το ερωτηματικό γιατί ίσως ήθελε να «προστατεύσει» τους συναδέλφους του και συντρόφους του, οι οποίοι έτσι και αλλιώς είχαν διαφορετική θέση και άποψη για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού, αντίθετη με την θέση και την άποψη της Επιτροπής. Και την οποία ουδέποτε απέκρυψαν αφού έκαναν δημόσιες δηλώσεις. Βέβαια και ο Επικεφαλής της Κερκυραϊκής αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος Κέρκυρας δυο ημέρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη στο ΥΠ.ΕΣ., είχε δηλώσει στη λαϊκή συνέλευση στο Τεμπλόνι ότι «η Λευκίμμη μένει πάντα στον σχεδιασμό», υπό την έννοια δεματοποιητής στο Τεμπλόνι και δέματα στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς και όσον αφορά την προετοιμασία που έγινε ή που δεν έγινε, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού προσήλθε η Επιτροπή σε αυτή την σύσκεψη, χωρίς να έχει εξασφαλίσει αποδέκτη που θα δεχόταν τα απορρίμματα, χωρίς να έχει γίνει οικονομική μελέτη για το κόστος της μεταφοράς και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η μεταφορά.
Το ερώτημα που πλέον ανακύπτει και είναι «καυτό» και απασχολεί τους κατοίκους και όχι μόνο τους επαγγελματίες είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος. Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ, κατ’ ευφημισμό πια στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί, ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν έχει αδειοδοτηθεί και να αδειοδοτηθεί δεν πρόκειται να λειτουργήσει αφού οι κάτοικοι είναι ανένδοτοι και τόσο η δημοτική αρχή, όσο και το ΥΠ.ΕΣ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι σκηνές με τα ΜΑΤ του παρελθόντος και να ματώσει για μια ακόμα φορά ο τόπος και η περιοχή και με δεδομένο ότι εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης θα έχουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε τουλάχιστον 3 χρόνια και λίγα που λέω και με επίσης δεδομένο ότι η ανακύκλωση, δεν ξεπερνά το 5% – 6% ποσοστό πολύ χαμηλό.
Με αυτά τα δεδομένα ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει μια κάποια λύση, είναι ο μάγος Χουντίνι.
Πραγματικά μπροστά μας ορθώνεται ένα αδιέξοδο στο μέγεθος του παγόβουνου που βούλιαξε τον Τιτανικό.
Υ.Γ
Αλήθεια μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα της Κέρκυρας για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού και είμαι πολύ προσεχτικός στη διατύπωση γιατί ουσιαστικά μιλάμε για «άδειασμα» και μετά την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να δεχθεί μαζί με την Επιτροπή τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τι πρόκειται να κάνει; Ο Συντονιστής είχε δηλώσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα παραιτηθεί, θα τηρήσει την υπόσχεση του; Τα υπόλοιπα μέλη της Ν.Ε τι θα πράξουν;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 04-03-2018.