«Στη συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν. στις 20/01/19 ο Περιφερειάρχης μοίρασε έγγραφο του προς τον ΣΥΔΙΣΑ με το οποίο ενημερώνει ότι δεν μπορεί να χορηγήσει άδεια λειτουργίας για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης επικαλούμενος ελέγχους που έκαναν 2 αρμόδιες υπηρεσίας της Περιφέρειας και από τους οποίους προκύπτουν σοβαρές παραβιάσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ», σχολιάζει δηκτικά σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ.

Ολόκληρη  ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με αυτή την ενέργεια του ο Περιφερειάρχης των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ προσπαθεί να ελαφρύνει τις τεράστιες ευθύνες του για την επιβολή με αστυνομική βία του ανοίγματος ενός ακατάλληλου ΧΥΤΑ. Όλοι θυμούνται ότι σε πλήρη συγχορδία με την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το Δήμαρχο και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν και προπαγάνδιζαν ότι το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης «είναι μονόδρομος για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Κέρκυρα» Βέβαια ούτε το πρόβλημα των σκουπιδιών λύθηκε και 5 μήνες μετά το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης όλη η Κέρκυρα ήταν γεμάτη από σωρούς σκουπιδιών. Το μόνο που «κατόρθωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία μιας ακόμα χωματερής.

Από τους ελέγχους των 4 ελεγκτών των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας προκύπτει ότι 7 μήνες μετά τη βίαιη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης καταγράφονται 40 παραβιάσεις της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας. Μάλιστα ορισμένες παραβιάσεις δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια όσων εργάζονται εκεί  αλλά και των περιοίκων (στραγγίσματα που βρωμάνε, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που είναι μέσα στα νερά, έλλειψη αντιπυρικής προστασίας κ.α.).

Και από τα αποτελέσματα των ελέγχων αναδεικνύεται η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συμπόρευση με τη ΝΔ που επέβαλε με την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία  το άνοιγμα ενός ΧΥΤΑ που δεν τηρούσε καμία προδιαγραφή και στην πράξη την μετέτρεψε σε μια χωματερή.

Σοβαρότατες ευθύνες έχουν και όλοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού που επέβαλλαν αυτήν την απαράδεκτη λύση.

Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που από το 2008 και μετά είχε εναντιωθεί στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και στη λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Κέρκυρας μπορούν να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα για την αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης, του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και της ΝΔ που σιγοντάριζε. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στο κίνημα και σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται».