Η κολοκύθα, για πολλές χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά το σήμα κατατεθέν του Ηalloween. Στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται κυρίως για τις γαστρονομικές της ιδιότητες, αφού η νόστιμη σάρκα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκιές και αλμυρές παρασκευές με πρώτη και καλύτερη την αγαπημένη μας κολοκυθόπιτα.

Η ιστορία της γλυκιά κολοκύθας ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια, στη Βόρεια Αμερική και ειδικότερα, στο Μεξικό και τις Άνδεις. Η πρώτη χρήση της ήταν για τη δημιουργία χαλιών. Πραγματικά, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι ιθαγενείς των περιοχών συνήθιζαν να κόβουν τη φλούδα της κολοκύθας σε φέτες και στη συνέχεια, τις αποξήραιναν και τις έπλεκαν χαλιά.

Βέβαια, ένα τέτοιο λαχανικό δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβανόταν και στη διατροφή τους. Η ψητή κολοκύθα γεμιστή με μέλι και γάλα, ήταν ήταν μία δημοφιλής παρασκευή του τόπου τους, όπως επίσης και οι ψητές λωρίδες κολοκύθας.

Εικάζεται πως, στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εισήχθη μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα μέσω Ασιατών καλλιεργητών. Από τότε μέχρι και σήμερα, η δημοτικότητα της κολοκύθας συνεχώς αυξάνεται.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις αμέτρητες γαστρονομικές και διακοσμητικές της χρήσεις, αλλά και στο γεγονός ότι έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία, σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο λαχανικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.