Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων, νέων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της Γρίπης τύπου Α’, στο νησί της Κέρκυρας, έρχονται να αυξήσουν τη λίστα των θυμάτων του ιού.

Συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό θανάτου σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν νεαρή γυναίκα, περίπου 45 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή, προσβεβλημένη από τον ιό της Γρίπης τύπου Α’, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν σύμφωνα με δηλώσεις στα ΜΜΕ του Διοικητή Φ. Κακαβίτσα.

Το δεύτερο περιστατικό θανάτου είναι ενός 36χρονου από το Κοκκίνη, που πέθανε στον ύπνο του, στο σπίτι του και κατόπιν διενέργειας νεκροψίας – νεκροτομής, αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως ο θάνατός του προήλθε από το «θανατηφόρο» ίο της γρίπης.

Σε αυτό το περιστατικό με δεδομένο ότι πέθανε στον ύπνο του χωρίς να υπάρχει καμία διάγνωση βοήθησε στην διερεύνηση της αιτίας θανάτου η ιατροδικαστική εξέταση.

Μιλώντας στο Corfutv, η Ιατροδικαστής Κέρκυρας Χρυσαυγή Κούση υποστήριξε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στα πλαίσια της πλήρους και διερεύνησης της ιατροδικαστικής εξέτασης σε κάθε περιστατικό και όχι μόνο στο συγκεκριμένο ο Ιατροδικαστής θα πρέπει να κατανοήσει τον μηχανισμό ο οποίος επέφερε την αιτία θανάτου.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό με τον θάνατο ενός 36χρονου μαθαίνουμε από το συγγενικό του περιβάλλον ότι ταλαιπωρούταν με διάφορα συμπτώματα (πυρετό, αδιαθεσία ακριβώς την προηγούμενη ημέρα) και το παιδάκι του είχε συμπτώματα 15 μέρες.

Εγώ είδα έναν οργανισμό ταλαιπωρημένο και οφείλω να διερευνήσω και να πάω και ένα βήμα παραπέρα να είμαι «πονηρεμένη» κατά τη διάρκεια της όλης ιατροδικαστικής εξέτασης. Γι αυτό θεώρησα χρέος μου να ζητήσω ειδικές καλλιέργειες προς διεύρυνση του ιού της γρίπης οι οποίες βεβαίως βγήκαν θετικές. Πέραν της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού και της ισχαιμίας του μυοκαρδίου που βρέθηκαν έπρεπε να δούμε την αιτία που τα προκάλεσε. Εφόσον λοιπόν ψάχνω βαθύτερα το θέμα οφείλω να προστατέψω και το οικογενειακό – συγγενικό περιβάλλον. Γι αυτό κινητοποίησα τον μηχανισμό με ενημέρωση του Διοικητή του Νοσοκομείου, κλινικούς γιατρούς να ενημερωθεί η οικογένεια για να εξεταστούν τα παιδιά και η σύζυγος έτσι ώστε να διασφαλίσουμε καλή υγεία σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι από την μια έχουν το βαρύτατο πένθος και από την άλλη όμως οφείλουμε να τους προστατέψουμε σε όλα τα επίπεδα. Και του ενήλικες και τα παιδιά και γι αυτό ζητήσαμε ακόμα και στην κηδεία να μην έρθουν σε επαφή η οικογένεια όσο μπορεί με τον κόσμο. Μπορεί να είμαστε και δυσάρεστοι αλλά πρέπει να προστατέψουμε όλο το πλήθος, μιλάμε για την δημόσια υγεία. Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι δεν χρειάζεται πανικό».