Την απαράδεκτη κατάσταση του δικτύου ύδρευσης του χωριού του Σταυρού, καθώς εδώ και 30 μέρες δεν έχει νερό, περιγράφουν σε υπόμνημα που καταθέτουν στην ΔΕΥΑΚ με κοινοποίηση και την Εισαγγελέα Κέρκυρας οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που παρουσιάζει το Corfutvnews παρά τις προσπάθειες του προσωπικού της ΔΕΥΑ Κέρκυρας, η αποκατάσταση της βλάβης δεν έχει γίνει εφικτή και αυτή τη στιγμή το χωριό δεν έχει το βασικότερο από τα αγαθά που είναι το νερό.
Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρού << Ο Αρίων>> και μετά από συγκέντρωση των συγχωριανών μας την Κυριακή 11/08/2019 στον χώρο του συλλόγου πήραμε την απόφαση να συντάξουμε την παρούσα επιστολή για να επισημάνουμε τα προβλήματα αλλά και να ενημερωθούμε για τα κάτωθι από εσάς:
1. Μία επίσημη ενημέρωση προς το χωριό για την πραγματική κατάσταση της βλάβης και το δικτύου. Γιατί το χωρίο έχει μείνει χωρίς νερό για πολύ καιρό και εκτός από τα προφανή προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες , υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην υπάρχει νερό για κατάσβεση με τραγικές συνέπειες για τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων.
2. Μία επίσημη ενημέρωση γιατί όλες οι δεξαμενές είναι βρώμικες από βούρκο και μπάζα, με τα καπάκια ξεκλείδωτα με κίνδυνο το νερό να μπορεί να μολυνθεί με παθογόνα μικρόβια ή με χημικές ουσίες, από τον οποιοδήποτε από αμέλεια ή από πρόθεση!
3. Γιατί υπάρχει καταστροφή σε όλα τα κεφάλια από τις βάνες και θέλουμε να πληροφορηθούμε αν αυτό είναι σωστό και με ποιου εντολή έγινε. Ζητάμε την αποκατάσταση των ζημιών.
Αντίστοιχα, να ενημερωθούμε γιατί οι πυροσβεστικοί κρουνοί που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο πόσιμου νερού, χάνουν μέρα νύχτα νερό χειμώνα-καλοκαίρι, δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ και η κατάσταση τους είναι απαράδεκτη-επικίνδυνη .
4. Όσο αφορά τα πρόσφατα έργα που πραγματοποιήθηκαν, θα θέλαμε να ενημερωθούμε τόσο για τον τρόπο που έγινε η μελέτη για την αποκατάσταση της βλάβης από την περιοχή Άγιοι δέκα μέχρι τη δεξαμενή στη θέση βενταρίκι στον οικισμό Μακράτα, όσο και για την αστοχία τοποθέτησης των υλικών (σωλήνες επιφανειακοί -ηλεκτρολογικά- σπασμένοι σύνδεσμοι) με τα οποία έχουν γίνει τα έργα και σε τι οφείλεται η αστοχία. Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε να αποδοθούν ευθύνες για οτιδήποτε έχει γίνει και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το χωριό μας νερό να εξυπηρετηθεί.
Με τον τρόπο που έχει σκαφτεί το οδόστρωμα και έχει γίνει η επιφανειακή επιχωμάτωση του σωλήνα, έχει επιβαρυνθεί το οδικό δίκτυο του Σταυρού με το να έχουν κλείσει οι οχετοί απομάκρυνσης όμβριων υδάτων και τον χειμώνα θα έχουμε σημαντικά προβλήματα λόγο κακής κατασκευής της βλάβης.
Θεωρούμε ότι έχει μεγαλώσει και η απόσταση του σωλήνα από τους Αγίους Δέκα και επιβαρύνεται και η απόδοση του νερού στο να φτάσει στη δεξαμενή.
Σας αποστέλλουμε το παρόν έγγραφο με σκοπό να προσθέσουμε τη διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας μας στο πλήθος των διαμαρτυριών, που έχουν εγερθεί από τους κάτοικους για τη έλλειψη νερού, και πρέπει να επισημάνουμε την απουσία του υπάρχοντος τοπικού συμβουλίου στην όλη συζήτηση καθώς και την ανεπάρκεια του σε όλο αυτό το διάστημα το οποίο δημιουργήθηκε το πρόβλημα του χωριού.
Είμαστε βέβαιοι πως συμφωνείτε μαζί μας για τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διότι είναι ζήτημα Δημόσια Υγείας και ζητάμε αφενός μεν ενημέρωση στα παραπάνω ζητήματα, αφετέρου δε την επίλυση των ζητημάτων αυτών από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΕΥΑ) Κέρκυρας.
Το παρόν έγγραφο συνοδεύεται από λίστα υπογράφων κατοίκων του χωριού οι οποίοι παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση και επισυνάπτεται και φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές και τα προβλήματα του δικτύου».