Φοβάμαι ότι το νησί μας περνά μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις των τελευταίων είκοσι ετών και απλά η «κρίση» των σκουπιδιών, είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Δεν αρκεί ότι οι κατέχοντες θεσμική θέση και ρόλο στα πράγματα, την παρούσα δύσκολη όντως χρονικής περίοδο, δεν έχουν καταφέρει να αποδειχθούν αντάξια των προσδοκιών των συμπολιτών τους, οι οποίοι τους ανέθεσαν την διακυβέρνηση του τόπου και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα, αλλά αποδεικνύονται ανήμποροι, να προστατεύσουν, έστω και κατά το ελάχιστο την φήμη του τουριστικού μας προορισμού. Γιατί το λέω αυτό; Εξηγούμαι.
Προχθές το  ΣΚΑΙ μετέδωσε ένα ρεπορτάζ για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί, με εικόνες όμως που παρέπεμπαν στην πραγματικότητα που υπήρχε στο νησί μας πριν από 20 ημέρες. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, στις πιο πολλές περιοχές, σε κάποιες παραμένει το πρόβλημα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Στη πόλη σε κάποια σημεία έχει βελτιωθεί αρκετά, για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί. Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως είναι να προχωρήσει ο καθαρισμός και στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως να παγιωθεί, δηλαδή να έχει συνέχεια. Και δεν είναι μόνο ο ΣΚΑΙ, αλλά και άλλα Μ.Μ.Ε τόσο της Αθήνας, όσο και ξένα, κυρίως ευρωπαϊκά αναφέρονται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα σκουπίδια.
Κάποιοι ίσως, να ευνοούνται από την προβολή ή την αναπαραγωγή τέτοιων ρεπορτάζ, όπως οι ανταγωνιστές μας.
Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι, τι κάνουν οι θεσμικοί φορείς του τόπου για να προστατεύσουν την φήμη ενός εκ των πιο προβεβλημένων τουριστικών προορισμών του νησιού μας; Τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνει ο Δήμος, τι κάνει η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και κυρίως τι κάνει η Αντιδημαρχία Τουρισμού; Είτε το θέλουμε, είτε όχι, κακώς ή καλώς, η τοπική μας οικονομία στηρίζεται, κατά 85% στον τουρισμό. Δεν θα πρέπει να τον προστατεύσουμε και κατ’ επέκταση να προστατεύσουμε την οικονομία μας και τον τόπο μας. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ λογικές του τύπου «μα είναι αλήθεια και δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα». Γιατί σε άλλους προορισμούς τουριστικούς δεν υπάρχουν προβλήματα; Βγαίνουν και αυτό-κράζονται; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Και σε κάθε περίπτωση, σήμερα η εικόνα είναι βελτιωμένη, έστω και λίγο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ε δεν θα πρέπει να αυτοτιμωρούμαστε. Αντιθέτως θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας μας που προσφέρει πλούτο και εργασία. Και επειδή Περιφέρεια και Δήμος λειτουργούν με αργά αντανακλαστικά, προσωπικά περιμένω από το  Επιμελητήριο και από άλλους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιδράσουν σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ που σε κάποιο βαθμό είναι αναληθή ή δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τα οποία πλήττουν τον τουριστικό μας προορισμό.
Όσο για τα υπόλοιπα προβλήματα όπως τα τεράστια προβλήματα στο Νοσοκομείο με τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, στο οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης ή της έλλειψης νερού, είναι όντως σημαντικά προβλήματα, αλλά ας τα κρατήσουμε για εμάς και ας φροντίσουμε να τα επιλύσουμε ένα, ένα. Δεν χρειάζεται να τιμωρούμε τους εαυτούς μας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 08-07-2018.