Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Κέρκυρας στο Corfutv αναφορικά με το οικόπεδο των Αδελφάτων που ακόμα δεν έχει υπάρξει η αδειοδότηση.

Μιλώντας σήμερα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδομών Ανδρέας Πανδής υποστήριξε ξανά ότι: «Δεν αρνηθήκαμε αλλά είπαμε ότι δεν είμαστε αρμόδιοι. Τα είπαμε τα γράψαμε άλλα δεν τα καταλάβαμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο 4 χρόνια με τα απορρίμματα και τώρα καταλαβαίνω το γιατί. Κρύβουν τα έγγραφα στον Δήμαρχο. Το Υπουργείο δεν θέλει να αδειοδοτήσει. Ίσως θεωρεί την Λευκίμμη μονόδρομο; Η υπηρεσία μας είναι στην διάθεση όλων. Πραγματικά όμως ενώ η Αποκεντρωμένη είναι αρμόδια μπλέκεται η Περιφέρεια. Είμαστε σοβαρή υπηρεσία και δεν απαντάμε δικολαβικά. Δεν απαιτείτε αλλαγή περιβαλλοντικών όρων. Γι αυτό κατά παρέκκλιση πάει στην Αποκεντρωμένη. «Να εξηγήσω ότι η Περιφέρεια αδειοδοτεί ΠΠΔ για μέχρι 49 τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων την ημέρα και πάντα εντός ΠΕΔΣΑ.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εκτός ΠΕΔΣΑ. Με νόμο του 2016 έγινε τροποποίηση και κατά παρέκκλιση εκτός του ΠΕΣΔΑ, την άδεια την δίνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης απορριμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς υποδείξαμε, χωρίς να οφείλουμε κιόλας, ότι αφού δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να απευθυνθούν στους αρμόδιους. Το Υπουργείο απάντησε στον ΣΥΔΙΣΑ ότι άποψη μας είναι ότι δεν υπάρχει παρέκκλιση για το οικόπεδο, είναι όμορο.

Δεν καταλαβαίνουμε εμείς, το οικόπεδο είναι εκτός ΠΕΣΔΑ. Εμείς ερμηνεύσαμε τον Νόμο και νομιμότητα. Θέλουν να ρίξουν ευθύνη στην Περιφέρεια. Δεν είναι δική μας ευθύνη. Η Υπηρεσία μου θα παρανομήσει αν δώσει άδεια. Θεωρώ ότι η άδεια θα δοθεί από την Αποκεντρωμένη».

Σ. Ασπιώτης: ”Ας μας εξηγήσει ο κ. Πανδής τι να κάνουμε”

Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρος Ασπιώτης σε παρέμβαση του στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ επεσήμανε ότι: «Οι υπηρεσίες δρομολόγησαν μια διαδικασία και μετά την πρώτη άρνηση φτάσαμε μέχρι το Υπουργείο. Ο Υπουργός απάντησε ότι είναι αρμοδία η περιφέρεια. Επανήλθαμε με νέο έγγραφο και πάλι είναι αρνητική. Αν ο κ. Πανδής θεωρεί ότι είναι απλό ας μας το πει να το κάνουμε για να μας αδειοδοτήσει . Δεν υπάρχει σενάριο χώρου στο Τεμπλόνι. Πρέπει τα δέματα να αλλάξουν σημείο».