Η αγωνία των τουριστικών και των επαγγελματικών φορέων για το μέλλον του τουρισμού με δεδομένο το αδιέξοδο με τα απορρίμματα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής συνάντησης των φορέων με τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Επικεφαλής των παρατάξεων ”Κερκυραίων Δήμος” Μερόπη Υδραίου και ”Λαική Συσπείρωση” Μπάμπης Χαραλάμπους. Η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραίτης, ο Πρόεδρος του τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος και τα μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Περικλής Κατσαρός, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Νίκος Χειρδάρης και οι δυο σύλλογοι από το Τεμπλόνι.

Ο Δήμαρχος ξεκινώντας την εισήγηση του επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο λύσεις.
«Η πρώτη λύση αφορά την αδειοδότηση και λειτουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική συναίνεση και όχι σε καθεστώς βίας.
Η δεύτερη λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων κάτι το οποίο το υπουργείο μας απάντησε αρνητικά».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ήταν δύσκολη χρονικά περίοδο με δεδομένο και την κατάληψη που υπήρχε από τους κατοίκους. “Ήρθαμε σε μια επαφή μαζί τους και δώσαμε γραπτά τις απαντήσεις στα αιτήματα τους. Η κατάσταση στο Τεμπλονι έχει ξεφύγει. Η αποκατάσταση που έχουμε αναφέρει θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε μεγάλο πρόστιμο περίπου 20 εκ ευρώ. Αν βάλουμε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίσιμη κατάσταση. Μας αναγκάζει να κάτσουμε με ψυχραιμία να δούμε πως θα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Κινδυνεύει όλη η ζωή του νησιού να τιναχτεί στον αέρα.
Στόχος είναι να σας ενημερώσω για την κατάσταση και όχι να πάρουμε απόφαση. Θέλω να ξέρετε όλοι ποια είναι η κατάσταση».

Πρόταση Ν. Πανδή

Από την δίκη της πλευρά η Αντίπεριφερειάρχης  Νικολέτα Πανδή είπε τα εξής «Θέλω να συμπληρώσω κάνοντας μια πρόταση που μπορεί να φαίνεται πολύ επαναστατική και καινούργια, αλλά πιστεύω ότι επειδή όλοι είμαστε υπεύθυνοι και η συνεργασία των φορέων θα είναι δεδομένη πρέπει να πω κάτι. Δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουμε την κουλτούρα και την γνώση και δεν βοηθάμε στην ανακύκλωση. Η πρόταση μου είναι να αποσυρθούν όλοι οι κάδοι των σύμμεικτων απορριμμάτων να υπάρχουν μόνο κάδοι ανακύκλωσης. Τα σύμμεικτα να τα παίρνει ο οδοκαθαριστής από το σπίτι του καθενός με χρονοδιάγραμμα. Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες».

Μ. Υδραίου

Η Επικεφαλής του Συνδυασμού ”Κερκυραίων Δήμος” Μερόπη Υδραίου επεσήμανε τα εξής «Θεωρώ ότι αυτή η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει πριν τρία χρόνια και θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Είμαστε εδώ οι φορείς που κάθε ένας διαχειρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι των Κερκυραίων πραγμάτων. Θα έπρεπε να τους είχαμε χρησιμοποιήσει ως συμμάχους στα σχέδια. Αυτό σας το είχα πει από την πρώτη μέρα. Είναι μια βόμβα με κοντό φιτίλι και θα σκάσει στα χέρια. Έχετε ένα εργαλείο την επιτροπή διαβούλευσης. Χρησιμοποιήστε το.
Για εμένα, ειδικά για νησιωτικές περιοχές ο περιφερειακός σχεδιασμός θα πρέπει να τροποποιηθεί. Η ανακύκλωση υπάρχει, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη που υπολειτουργεί. Την έχουμε την υποδομή, αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά αφού δεν έρχεται υλικό. Κάντε ενημέρωση παντού».

Χ.Χαραλάμπους

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού ”Λαϊκή Συσπείρωση” Μπάμπης Χαραλάμπους ανέφερε «Πραγματικά θα έπρεπε να προχωρήσει όλος ο σχεδιασμός που μας είχατε πει. Για μεταφορά για πολλά τα ποια δεν τα είδαμε. Υπάρχουν και κάποιοι που λέμε ότι μπορεί να γίνει μια επιστημονική μελέτη με κριτήρια που θα γνωρίζουμε και πραγματικά τότε θα συζητήσουμε σε νέα βάση. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ εσείς προχωράτε με υποσχέσεις στους κατοίκους, αυτές ακόμα δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σύλλογος Παναγία Σπαρμιώτισσα

Την εύλογη ερώτηση τι θα γίνει μετά από δυο μήνες εξέφρασε ο Πρόεδρος του δεύτερου Συλλόγου Τεμπλονίου κ. Αλαμάνος. Ο κ. Αλαμάνος ρώτησε τον Δήμαρχο ”Υπάρχει δεύτερο πλάνο αν η Λευκίμμη δεν λειτουργήσει; Τα πράγματα είναι δύσκολα στο Τεμπλονι. Δεν χωράει πλέον τίποτε. Θέλω να πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους δυο μήνες θα γίνουν ενέργειες, αλλιώς θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με απίστευτες συνέπειες”.

Απάντηση κ. Νικολούζου: ”Δεν έχουμε κάτι άλλο. Η μόνη λύση είναι η Λευκίμμη και η άλλη είναι η μεταφορά που αποκλείστηκε”.

Π. Μπράμος

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος δήλωσε πως με αυτή την κατάσταση δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 1,5 εκατομ. τουρίστες, ενώ αναρωτήθηκε πως θα ανοίξουν 400 επιχειρήσεις υπό αυτήν την κατάσταση. Όπως είπε ”Δεν έχουμε καμία προοπτική να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας με την τόσο τραγική κατάσταση που υπάρχει. Σας έχω στείλει αρκετές επιστολές χωρίς απάντηση γιατί; Βοήθεια ήθελα να δώσω και συνεργασία. Ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο κλάδος μας δεν είναι προετοιμασμένος να δεχτεί αυτή την κατάσταση. Πως θα το λύσουμε; Τι θα κάνουμε; Θα πούμε στους τουρίστες δεν σας θέλουμε ή θα τους δεχτούμε; Είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοια τουριστική πολιτική, όταν αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε ανάγκη; Δεν με πείσατε”.

Μ. Παπανικολοπούλου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου δήλωσε ”Εμείς αγωνιζόμαστε 20 χρόνια και οι ξενοδόχοι μας μηνύουν. Δήμαρχε πείτε μας που θα πάνε τα δέματα; Ψάχνετε για νταμάρια; Κουρελόχαρτο έγινε ο προηγούμενος οδικός χάρτης. Όλα δείχνουν πάλι Τεμπλόνι’‘.

Ν. Χειρδάρης

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Νίκος Χειρδάρης τόνισε ”σας ακούω τόση ώρα αλλά μου κάνει εντύπωση. Γιατί όλα αυτά που λέτε τώρα δεν ήρθατε να τα πείτε στον Υπουργό; Γιατί δεν ήρθατε στον υπουργό; Και τώρα σας ακούω να λέτε. Επίσης δεν έχουμε όλοι ευθύνες πραγματικά. Αντιμετωπίζουμε το αδιέξοδο και θέλω να πω ότι αγωνιούμε για το τι μας ξημερώνει το καλοκαίρι.”

Περικλής Κατσαρός

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός. Όπως είπε ”Τι θα γίνει σε δυο μήνες; Θα ενημερώνουμε ότι η Κέρκυρα θα ξαναβρωμίσει; Πως θα αντιμετωπίσουμε τους τουρίστες; Σεβαστείτε την Κέρκυρα. Δεν αντέχουμε άλλη δυσφήμιση. Οι Λευκιμμιώτες γιατί απουσιάζουν από τη σύσκεψη; Ήρθαμε σε μια σύσκεψη χωρίς λύσεις. Γιατί δεν αδειοδοτείτε η Λευκίμμη; Ποιος φταίει για το κατάντημα της Λευκίμμης;”.

Ν. Τρίαντος 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παράρτημα Κέρκυρας κ. Τρίαντος, στην τοποθέτησή του εξέφρασε τον φόβο πως θα ανοίξουν ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ παντού με την υφιστάμενη κατάσταση. «Όσο λέμε Τεμπλόνι και Λευκίμμη το πρόβλημα δε λύνεται και μετατίθεται στο μέλλον»

Κ. Νικολουζος

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος επεσήμανε ”Έχουμε υποβάλει μελέτες έργων αλλά δεν έχουν ανοίξει χρηματοδοτήσεις. Δεν αποστασιοποιούμαστε από τον προβλεπόμενο ΠΕΣΔΑ. Η λύση είναι η Λευκίμμη αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις. Εγκληματική η λογική της κ. Κοντομάρη και παράλογη. Κλείνοντας είπε πως αν βρεθούν άλλοι χώροι αποθήκευσης των δεμάτων τότε θα εξεταστούν. Να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση δεν ψάχνουν για νταμάρια και αναζητούν χώρους μακρυά από το Τεμπλόνι. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε”.