Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, με επίμαχο σημείο την λειτουργία των ΤΕΠ. Με έγγραφο «φωτιά» οι Πνευμονολόγοι απαντούν στο «εντέλλεσθε» του Διοικητή για να εφημερεύουν στο ΤΕΠ, τονίζοντας ότι είναι παντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ για τους γιατρούς και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα στο έγγραφό τους οι Πνευμονολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, μεταξύ των άλλων αναφέρουν και τα εξής:

  1. Το έγγραφο σας αφορά όλους μας. Με το έγγραφο σας, επιβεβαιώνει εμάς. Οι παρ. 7.3 και 7.4 τις οποίες επικαλείστε, είναι διατάξεις που επιβεβαιώνουν όλους εμάς και ταυτόχρονα αναιρούν την νομιμότητα του εγγράφου σας. Εκτιμάμε ότι αν λίγο νωρίτερα είχαμε υποβάλει το από 15 Μαρτίου 2018 έγγραφο μας, το οποίο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 227 ΔΣ/15.3.2018 δεν θα είχατε εξωτερικεύσει το “εντέλλεσθε”.

       2.1. Η παράγραφος 7.3 της Υ.Α. Υ4δ/Γ.Π.οικ.22869/6.3.2012, την οποία επικαλείσθε, είναι μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη. Ρύθμιζε τα ζητήματα λειτουργίας των ΤΕΠ μέχρι τη σύσταση και πλήρωση των θέσεων,  που αναφέρονται στην παράγραφο 7.1 όπως αντικαταστάθηκε με την ΥΑ Α3α.οικ.38643/23.5.2017. Με την επίκληση της ομολογείτε ότι ΤΕΠ του νοσοκομείου δεν έχει στελεχωθεί – δεν έχει δικούς του ιατρούς, αν και προβλέπονται μία θέση Διευθυντή, μία Επιμελητή Α’, και μία Επιμελητή Β από το 2006. Αντιλαμβάνεστε ότι μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη δεν μπορεί να διαρκεί μία 15ετία. Και αν ακόμη θεωρηθεί ότι έχει ισχύ και πάλι το εντέλλεσθε και γενικότερα το πρόγραμμα εφημερίας προσκρούουν στην ίδια αυτή (παρ.7.7) διάταξη αφού δεν τηρήθηκε η διαδικασία που ορίζεται – δεν εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος με αποδέκτες το σύνολο των γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο και βέβαια δεν καταρτίστηκε πίνακας αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που στη συνέχεια η διάταξη αυτή ορίζει.

      2.2 Ούτε η παράγραφος 7.4 νομιμοποιεί το ”εντέλλεσθε” και το πρόγραμμα εφημερίας. Ενεργοποιείται η διάταξη αυτή εάν και εφόσον το ΤΕΠ  έχει τους δικούς του γιατρούς. Τότε ναι θα μπορούσαν θα μπορούσαν οι ιατροί του ΤΕΠ να καλούν ιατρούς άλλων ειδικοτήτων από τα τμήματα του νοσοκομείου «για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών» με βάση σχετικό κατάλογο ο όποιος συντάσσεται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τους Διευθυντές των τμημάτων « από τους εφημερεύοντες ιατρούς». Εμείς δεν είμαστε ιατροί του ΤΕΠ για να καλούμε ιατρούς ειδικοτήτων από τα τμήματα. Το αντίθετο γίνεται. Σε ε24ωρη βάση όταν δεχόμαστε κλήση από το ΤΕΠ άμεσα προστρέχουμε και να λαμβάνουμε την φροντίδα των ασθενών με επείγοντα πνευμονολογικά προβλήματα. Αυτό το υπηρεσιακό καθήκον το επιτελούμε όλοι ανεξαίρετα οι ιατροί της Πνευμονολογικής κλινικής με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη. Αυτό το έργο επιτελείται με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη από το 1990 που ιδρύθηκε η κλινική μέχρι σήμερα, δηλαδή το εφάρμοζαν ειδικευμένοι γιατροί της κλινικής εδώ και 20 χρόνια πριν τη δημοσίευση της έν λόγο διάταξης που επικαλεστήκατε.

Γι’ αυτό αποτελεί ερώτημα γιατί επικαλεστήκατε τη διάταξη αυτή για να στηρίξετε το “ΕΝΤΕΛΕΣΘΕ”.

     3. Μας δίνετε ”εντέλλεσθε” να εφημερεύσουμε στο ΤΕΠ Παθολογικού τομέα ενώ δεν υπάρχει στον οργανισμό του νοσοκομείου τέτοιο τμήμα αλλά ενιαίο διατομεακό ΤΕΠ, μας βαφτίσατε ειδικευμένους γιατρούς ΤΕΠ Παθολογικού τομέα ενώ ανήκουμε στην Πνευμονολογική κλινική και δεν ανήκουμε στο υπαρκτό ΤΕΠ πολύ δε περισσότερο στο μη προβλεπόμενο από τον οργανισμό ΤΕΠ παθολογικού τομέα βάση προγράμματος το οποίο δεν εδράζεται στην νομιμότητα, όπως αναφέραμε στο έγγραφο μας και το οποίο συντάξατε εσείς με την Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ενώ η τελευταία δεν έχει σχετική αρμοδιότητα πολύ δε περισσότερο που η θητεία της έχει λήξει πριν εφτά μήνες χωρίς ο προϊστάμενος επιστημονικός υπεύθυνος του ΤΕΠ να έχει συντάξει πρόγραμμα εφημερίας μηνός Μαρτίου 2018 για το ΤΕΠ, χωρίς να ορίζετε ποιος είναι ο επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνος για την εφαρμογή του έν λόγού προγράμματος εφημερίας και για τα προβλήματα ενίοτε σοβαρότατα που ανακύπτουν κατά τις εφημερίες στο ΤΕΠ και χωρίς να αναφέρετε ότι με το ”εντέλλεσθε” μας δίνετε εντολή να εφημερεύσουν για το σύνολο των έκτακτων περιστατικών από όλες τις παθολογικές και όχι μόνο ιατρικές ειδικότητες το οποίο είναι παντελώς παράνομο για εμάς ως ιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας και επικίνδυνο για τους ασθενείς.

   4. Δεν μας επιτρέπεται να παρανομήσουμε ούτε να λάβουμε ευθύνη από την εκτέλεση παράνομης εντολής και φυσικά παράνομου προγράμματος εφημερίας. Μας το επιβάλλουν οι κανόνες της Ιατρικής, οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των Τμημάτων και πολύ περισσότερο του ΤΕΠ και ο ίδιος ο νόμος.

Σας δηλώνουμε ότι δεν θα εφημερεύσουμε 20-3, 21, 24,26,28 και 29 Μαρτίου επειδή δεν μπορούμε να παρανομήσουμε αλλά και να μην βαραίνει την συνείδησή μας περίπτωση αρνητικής εξέλιξης περιστατικού.

Η ίδια παράγραφος 7.4  ορίζει ότι οι γιατροί του ΤΕΠ οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στην ΜΕΘ, προστρέχουν σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών.

Εμείς που δεν έχουμε την τεκμηριωμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική και την εξειδίκευση στην ΜΕΘ είμαστε επικίνδυνοι να εμφανιστούμε και να κάνουμε τον ιατρό ΤΕΠ.

    5. Και μία απορία: Αλήθεια, πώς και γιατί εξαιρέσατε τους Αναισθησιολόγους , τους Καρδιολόγους, Παθολόγους, Χειρουργούς, Ορθοπεδικούς και Εξειδικευμένους Γιατρούς από τις ανωτέρω ειδικότητες στην ΜΕΘ κι επιλέξατε αποκλειστικά εμάς τους Πνευμονολόγους;

Τυχόν επίκληση κάλυψης πλαφόν επουδενί ευσταθεί. Εσείς προσωπικά ως Διοικητής αποφασίζετε για το ποια τμήματα θα έχουν μονή ή διπλή λίστα εφημεριών, ποιοι γιατροί θα πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες και ποιοι γιατροί εφημερίες ετοιμότητας και ποιοι γιατροί θα καλύπτουν το πλαφόν τους και ποιοι όχι.

Ακόμα, πως και δεν θέσατε το πρόβλημα στον Διοικητή της Υ.ΠΕ. να ενεργοποιήσει την αρμοδιότητα που του δίνει η παράγραφος 7.4.1. της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και έτσι να συνεισφέρουν και να πραγματοποιούν εφημερίες γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Γιατί, ενώ η θετικότατη αυτή διάταξη δημοσιεύθηκε την 1-6-2017, πριν από 9 μήνες, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί στο Νοσοκομείο εις βάρος της λειτουργίας του ΤΕΠ; Γιατί ενώ η διάταξη για τις εφημερίες Γενικών ιατρών στο ΤΕΠ δεν εφαρμόζετε εδώ και 9 μήνες που βάλατε εμάς εφημερίες στο ΤΕΠ, ενώ καμία διάταξη δεν προβλέπει εφημερίες στο ΤΕΠ των Ιατρών των κλινικών τμημάτων;

    6. Ειλικρινά δεν επιθυμούμε την σύγκρουση. Επιθυμούμε να αφεθούμε να λειτουργούμε ως γιατροί ειδικότητας Πνευμονολογίας και όχι ως ιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι καμιά διάταξη δεν τους προβλέπει. Δηλώνουμε πάντως ότι είμαστε μόνο Πνευμονολόγοι και με καμία εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική και εξειδίκευση σε ΜΕΘ”.

Το έγγραφο υπογράφεται από 5 Πνευμονολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.