Σε μια ακόμα επιτυχία προχωρησε η Δίωξη Ναρκωτικών Κερκυρας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας με την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ «οι εμπλεκόμενοι τυγχάνουν άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και το άτομο το οποίο έχει ταυτοποιηθεί για τον ρυθμιστικό του ρόλο και  ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν την ιδιότητα του μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανέπτυξαν εγκληματική δραστηριότητα προμηθεύοντας συνομήλικούς τους με ακατέργαστη κάνναβη».

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται τουλάχιστον τους τελευταίους οχτώ  (8) μήνες με τα προσδοκώμενα παράνομα οικονομικά οφέλη να ανέρχονται τουλάχιστον σε εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000). Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν διαπιστώθηκε ότι την εγκληματική οργάνωση  δομούσαν  είκοσι ένα (21) μέλη.

Κατά την διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης στην Κέρκυρα εντοπίστηκαν στην κατοχή μέλους της οργάνωσης  και κατασχέθηκαν:

  • συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 1070 γραμμαρίων
  • δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές
  • το χρηματικό ποσό των 670 ευρώ
  • πέντε (5) κινητά τηλέφωνα

Σε βάρος των  επτά (7) μελών της οργάνωσης που συνελήφθησαν και των δεκατεσσάρων ακόμη (14) εμπλεκομένων στην υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και των διακεκριμένων περιπτώσεων διακίνησης.

Ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας Αστυνομικού Υποδιευθυντή  Μάνθος Γιαννούλης, το πλαίσιο της παρουσίασης της σημερινής υπόθεσης σημείωσε τα εξής: «το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας μας κατάφερε ύστερα από πολύμηνες έρευνες να εξακριβώσει την δράση μιας πολυμελούς οργάνωσης νεαρών ατόμων τα οποία είχαν αναπτύξει συστηματική δράση στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης στην πόλη και άλλες περιοχές της Κέρκυρας και  ειδικότερα σε χώρους αναψυχής των νέων.

Ειδικότερα θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

Η εξακρίβωση της δράσης της οργάνωσης παρουσίασε αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς όπως διαπιστώθηκε και αποτυπώθηκε στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, τα (21) μέλη που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της ήταν νεαρά άτομα, τέσσερα  από τα οποία 15 έως 17 ετών. Αντίστοιχες ηλικίες είχαν και οι χρήστες στους οποίους διοχετευόταν η ακατέργαστη κάνναβη.

Συγκεκριμένα οι εμπλεκόμενοι τυγχάνουν άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και το άτομο το οποίο έχει ταυτοποιηθεί για τον ρυθμιστικό του ρόλο και  ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν την ιδιότητα του μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανέπτυξαν εγκληματική δραστηριότητα προμηθεύοντας συνομήλικούς τους με ακατέργαστη κάνναβη.

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται τουλάχιστον τους τελευταίους  οχτώ  (8) μήνες με τα προσδοκώμενα παράνομα οικονομικά οφέλη να ανέρχονται τουλάχιστον σε εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000).

Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την εξάρθρωση της οργάνωσης είχαν ήδη συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο από την Υπηρεσία μας  τέσσερα (4) ακόμη μέλη, για διάφορες υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 140 κιλών η οποία είχε κατασχεθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας την 17-08-2018 διαχειρίζονταν από 18χρονο αλλοδαπό μέλος της οργάνωσης, με το εκτιμώμενο όφελος της διακίνησης να ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (€ 420.000).

Λεπτομέρειες για την παραπάνω υπόθεση θα σας δοθούν στην συνέχεια  , ενώ κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν στην εξάρθρωση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν καθώς και τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, οι οποίοι συνέδραμαν στην επιχείρηση εντοπισμού μελών της οργάνωσης».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημόσιων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων Αστυνόμος Α’ Κωνστάντης Γιώργος τόνισε: «Για την εξάρθρωση της δράσης της οργάνωσης,  προηγήθηκε μεθοδική  πολύμηνη  διερεύνηση της υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας, ταυτοποιήθηκε ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης, το εγκληματολογικό προφίλ των μελών της, η  ιεραρχική τους σχέση καθώς και οι λειτουργικές τους διασυνδέσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται η παράνομη δραστηριότητα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν διαπιστώθηκε ότι την εγκληματική οργάνωση  δομούσαν  είκοσι ένα (21) μέλη,  επτά (7) ημεδαποί και δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί, νεαρής ηλικίας εκ των οποίων τέσσερις (4) ανήλικοι, ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

Ρυθμιστικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας 17χρονος αλλοδαπός , ο οποίος  συντόνιζε την εισαγωγή, ποσοτήτων  ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στην  συνεχεία με την συνδρομή των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και το ρόλο που ο καθένας είχε, τις διακινούσαν σε νεαρούς κυρίως χρήστες στην Κέρκυρα».