Aπάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΚ σχετικά με μη καταβολή δεδουλευμένων, δίνει ο Διοικητής του ιδρύματος Φ. Κακαβίτσας, τονίζοντας ότι υπάρχει διαστρέβλωση των γεγονότων.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

«Όταν το ΠΑΜΕ κάνει πολιτική μέσω συνδικαλισμού, το διαψεύδουν τα γεγονότα, αλλά επιμένει να λέει τα δικά του..

Σε μια ακόμα ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη καθυστέρηση αποπληρωμής των υπερωριών του προσωπικού, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στη διοίκηση, στους προϋπολογισμούς και τη συγκυβέρνηση.
Θεμιτό αρκεί να μη διαστρεβλώνονται τα γεγονότα και να μη λέγονται ψεύδη. Αυτό καθώς το σωματείο, έκανε έγγραφη ερώτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία απάντησε σαφώς στα ερωτήματα που τέθηκαν, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που τα εντάλματα πληρωμής έχουν κοπεί κανονικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πιστώσεων στον προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έγκαιρη θεώρηση των ενταλμάτων υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, μετά τον διορισμό από τον Ιανουάριο του νέου αναπληρωτή επίτροπου του ελεγκτικού συνεδρίου είναι γνωστό στους συνδικαλιστές. Προ 3μήνου ο ίδιος επίτροπος είχε καθυστερήσει ξανά την θεώρηση των δεδουλευμένων υπερωριών των επικουρικών ιατρών, δημιουργώντας τότε νέες ανακοινώσεις των σωματείων.

Και τι δεν είχαμε ακούσει από τους συνδικαλιστές.. ότι ετοιμάζαμε απολύσεις ιατρών, ότι θα μείνουμε χωρίς ογκολόγο, ότι, ότι, ότι…

Τότε είχαμε επισημαίνει ως διοίκηση το αυτονόητο. Ότι από τη στιγμή που έχουν κοπεί εντάλματα και έχουν σταλεί προς θεώρηση, υπήρχε ήδη, η πίστωση του προϋπολογισμού. Όπως άλλωστε και την τελευταία διετία, υπήρχε πάντα αντίστοιχο κονδύλι και ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα με όσους επιτρόπους στο παρελθόν συνεργάστηκε η παρούσα διοίκηση.

Η ίδια κατάσταση που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο με τους επικουρικούς ιατρούς, επαναλαμβάνεται ξανά τώρα με το υπόλοιπο προσωπικό
– Ενώ τα εντάλματα υπερωριών του επιστημονικού/ιατρικού προσωπικού θεωρούνται κανονικά και άρα είναι προφανές ότι οι πιστώσεις υπάρχουν,
– Ενώ έχουν επίσης αποσταλεί κανονικά τα εντάλματα πληρωμών για τις υπερωρίες όλου του μη ιατρικού/επιστημονικού προσωπικού, ο ίδιος επίτροπος, δεν έχει θεωρήσει ακόμα τα εντάλματα.
Υπήρξε πράξη προς το νοσοκομείο με αιτιάσεις, οι οποίες απαντήθηκαν από το νοσοκομείο. Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει έκτοτε, δεν έχουμε λάβει απάντηση για το αν τα εντάλματα αυτά θα θεωρηθούν ή αν απεστάλησαν τελικά στο αρμόδιο τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου στην Αθήνα.

Το ζήτημα προφανώς αφορά το νοσοκομείο, καθώς από την κατάσταση αυτή οι εργαζόμενοι δεν αποπληρώνονται στην ώρα τους. Όμως είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το επιλύσει το νοσοκομείο, καθώς από τη πλευρά του έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει. Και όντως προ τριμήνου επιβεβαιωθήκαμε με τη θεώρηση των ενταλμάτων.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμιά σχέση με το τροπάριο των ανακοινώσεων που επιθυμεί να βγάζει το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που ελέγχει στο νοσοκομείο.
– Καμιά σχέση δεν έχει η καθυστέρηση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην αποπληρωμή των υπερωριών με τα κονδύλια του προϋπολογισμού.
– Καμιά σχέση δεν υπάρχει με την απορρόφηση κονδυλίων που (αν η διοίκηση του σωματείου παρακολουθούσε τα πεπραγμένα), θα έβλεπε την αύξηση της χρήσης τους κατά 1.000.000 ή 10% περίπου σε σχέση με το 2015
– Καμιά σχέση δεν έχει να κάνει το έργο της διοίκησης του νοσοκομείου, που είναι εμφανές τόσο σε όποιον διαβεί το ίδρυμα, όσο και σε όλους αυτούς που για πρώτη φορά άκουσαν τον δημόσιο και ανοιχτό στους πολίτες απολογισμό πεπραγμένων σε ένα δημόσιο ίδρυμα του νομού μας.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους να επιβεβαιώσουν, την πολιτική τους θέση περί μη ύπαρξης χρημάτων για την υγεία που καταρρέει καθημερινά. Αλλά δυστυχώς για ακόμα μία φορά τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Σεβόμενοι την ανεξαρτησία του ελεγκτικού συνεδρίου δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τη στάση και τις ενέργειες του αναπληρωτή επιτρόπου. Είναι όμως προφανές όμως, πως από τη στιγμή που η κατάσταση αυτή επηρεάζει την τακτική απόδοση των δεδουλευμένων υπερωριών σε εργαζόμενους του νοσοκομείου έχουμε ήδη ενημερώσει για το θέμα, την ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Ελπίζουμε σε κάθε περίπτωση, σύντομα και στο πλαίσιο συνεργασίας που τόσα χρόνια υπήρχε με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, να αποκατασταθεί η ομαλότητα που υπήρχε και να σταματήσει η καθυστέρηση που παρατηρείται και για την οποία όπως προαναφέραμε δεν ευθύνεται η διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας».