Με 27 θετικές ψήφους το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόψε την εισήγηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου για μετονομασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε «Κερκυραίων και Διαποντίων».

Παρών ψήφισε η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ καταψήφισαν οι κ. Μαρκάτης και Καρύδης.

Οι τοποθετήσεις

Η Δήμαρχος στην τοποθέτηση της ανέφερε τα εξής: «Έπρεπε να περάσει ομόφωνα με πανηγυρικό χαρακτήρα . Προς το συμφέρον του δήμου  είναι η νέα ονομασία θα αναβαθμιστεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη ο δήμος μας. Η ιστορική ρίζα, η αυτοδιοικητική, η συνοχή και το κύρος που προσδίδει ο προσδιορισμός μας είναι Κερκυραίων και Διαποντίων. Υπάρχει συναίνεση , το είχαμε στο  προεκλογικό πρόγραμμά μας και εγκρίθηκε από το 65% των δημοτών».

Ο κ. Γιάννης Τρεπεκλής υποστήριξε: «Ψηφίζουμε παρών, θα έπρεπε να  ζητηθεί η άποψη των τοπικών συμβουλίων & φορέων και η ονομασία του δήμου να διαμορφωθεί μέσα από την κοινωνία».

Ο κ. Kαλούδης τόνισε: «Έπρεπε να χε μείνει με Καλλικράτη το δήμος Κερκυραίων, γιατί αφαιρέθηκε; Μας ήθελαν πολίτες β’ κατηγορίας. Ο δήμος Κερκυραίων συνεστήθη το 1866. Είναι αποκατάσταση δημοκρατική το Κερκυραίων, ανήκει στους πολίτες»..

Ο κ. Νεράντζης: «Ναι στην ονομασία Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων».

Ο κ. Μπορμπότης: «Σημασία δεν έχει το όνομα του δήμου , αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται στο δήμο και αν  αυτές εξυπηρετούν το λαό και τα συμφέροντά του».

Ο κ. Μαρκάτης: «Επίπλαστα αυτά τα θέματα, το πρώτιστο είναι να σφυρηλατηθεί μια ταξική συνείδηση.  Ζήτημα πολιτικό να μπούμε σε άλλα θέματα.  Η Τ.Α. θα έπρεπε να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες που οι άνθρωποι με οποιαδήποτε ρίζα και καταγωγή να μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες και να ονομάζεται Κερκυραίος».

Η κ. Δρυ: «Γιατί ξεχωρίζουμε τους κατοίκους των Διαποντίων, δεν είναι Κερκυραίοι; Ίσως θα πρεπε μια πιο ενωτική ονομασία».

Ο κ. Καρύδης: «Έπρεπε να αποσυρθεί το θέμα, δεν ρωτήθηκαν τα τοπικά συμβούλια, αυτό είναι πρωτοφανές.  Ο Καλλικράτης ένωσε όλη την Κέρκυρα σε ενιαίο δήμο, ήταν μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενώνει όλους τους δημότες, δε διχάζει. Είμαι κατά, αν ψηφιστεί σήμερα».

Τέλος ο κ. Πουλής: «Λογικοί όλοι οι προβληματισμοί. Το Κερκυραίων ακούγεται πιο εύηχο, συμφωνώ με εισήγηση. Με τη διάσπαση των δήμων πάνε καλύτερα τα πράγματα».