Δρ. Αναστασία Δ. Πεππέ MD PhD Χειρούργος Μαστού

Καρκίνος του μαστού… Τρεις λέξεις που προκαλούν δέος, φόβο, σύγχυση… Τρεις λέξεις ταμπού που πολλές φορές αρνούμαστε να τις ξεστομίσουμε με το φόβο ότι θα τις καλέσουμε κοντά μας. Κι όμως, αυτή ακριβώς η προσέγγιση είναι το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε γιατί μας απομακρύνει από την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία και την επιβίωση.

Δράττοντας την ευκαιρία του Οκτώβρη που είναι ένας μήνας ενημέρωσης και επαγρύπνησης, αφιερωμένος στη ροζ κορδέλα, ας δούμε λίγα νούμερα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην απόφασή σας να προβείτε εγκαίρως σε προληπτικό έλεγχο, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις.

Καταρχάς, η τριάδα της πρόληψης που είναι σημαντικό να έχουμε όλοι στο μυαλό μας απαρτίζεται από την απεικόνιση (μαστογραφία +/- υπερηχογράφημα), την κλινική εξέταση (που συμπεριλαμβάνει και τη μηνιαία αυτοεξέταση) και τη βιοψία (είτε με λεπτή, είτε με χοντρή βελόνη).

Μία στις 7-8 γυναίκες θα προσβληθεί κάποια στιγμή στη ζωή της από καρκίνο του μαστού, ενώ κάθε 2 λεπτά μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού. Αποτελεί το ένα τρίτο των διαγνώσεων που αφορά σε καρκίνο στις γυναίκες. Ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία (40 και άνω) και την πυκνότητα του αδένα. Το οικογενειακό ιστορικό, ιδίως σε συγγενή πρώτου βαθμού και μάλιστα σε ηλικία κάτω των 65, συμβάλλει στη μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού κινδύνου για εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως μόνο το 10% των νέων περιστατικών θα έχει γονιδιακή κληρονομικότητα ή κληρονομική προδιάθεση εν γένει.

Ο τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο και σε αυτή τη μορφή νόσου. Η παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση σε ακτινοβολία είναι από τους μη ειδικούς παράγοντες που παίζουν κι εδώ ρόλο. Μία φυσική διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, με όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η επιστημονική κοινότητα δουλεύει ασταμάτητα για την ανακάλυψη νέων θεραπειών, ενώ η προσπάθεια επεκτείνεται και στην ελαχιστοποίηση, κατά το δυνατόν, των παρενεργειών που ήδη υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση η επιβίωση έχει βελτιωθεί ως και στο 95%. Οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία) συνεχώς βελτιώνονται ώστε να οδηγούν στην έγκαιρη εντόπιση ακόμη μικρότερων βλαβών.

Το πιο σημαντικό σε όλα αυτά είναι το πώς μπορείτε εσείς να συμμετέχετε στην ακόμη καλύτερη επιβίωση, κάνοντας εγκαίρως τον προληπτικό σας έλεγχο και προτρέποντας τις φίλες και τις συγγενείς σας να μην αμελούν το δικό τους.

Μαστογραφηθείτε τώρα και χαρίστε χρόνια στη ζωή σας! Μιλήστε γι ΄αυτό χωρίς ταμπού για να βοηθήσετε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Και όσο κυνικά κ αν ακούγονται τα τσιτάτα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σίγουρα δεν είναι αναίτια και θα κλείσω παραθέτοντας ένα τέτοιο: Mammograming your boobs is more important than instagraming them”.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 13-10-2019.