Αύξηση 20% με 30% στην τιμή των προϊόντων, φαινόμενα λαθρεμπορίου, παρεμπορίου και παράνομων εισαγωγών, με τα λαθραία προϊόντα να καταλαμβάνουν ήδη το 10% της αγοράς, αλλά και μείωση της κατανάλωσης έφερε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος μετέτρεψε μια καθημερινή συνήθεια σε είδος πολυτελείας.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου και η Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) που εκπροσωπεί τις εταιρείες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή του φόρου δημιούργησε παρεμπόριο σε μια αγορά στην οποία δεν υπήρχε, λέγοντας ότι το περιθώριο κέρδους για τους επιτήδειους είναι μεγάλο και προβλέποντας αύξηση του λαθρεμπορίου όσο ο φόρος θα παραμένει υψηλός. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Nielsen που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, η επιβολή του ΕΦΚ στον καφέ οδήγησε σε υψηλή αύξηση τιμής από 10%-30%, έως και σε διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης, επηρεάζοντας σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλισης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, δηλαδή στα καταστήματα λιανικής, με τις αυξήσεις να φτάνουν στο 23%. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός καφές (30% αύξηση μέσης λιανικής τιμής πώλησης).

Πηγή: https://www.in.gr/