Ξεκίνησε η συζήτηση για τα απορρίμματα με την τοποθέτηση του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του θέματος.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης δεν έλλειψαν φωνές αγανάκτησης από τους κατοίκους, όπου ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων, οι οποίοι θα πάρουν τον λόγο στην συνέχεια του Συμβουλίου.

Όσον αφορά την Λευκίμμη ο Κ. Νικολούζος ανεφερε « Χρησιμοποιήσαμε την Λευκίμμη γιατί δεν επετράπη η μεταφορά απορριμμάτων αλλού. Ούτε και έγινε διάλογος με βάση το κοινό συμφέρον. Η κυβέρνηση εμμένει στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ με οποιαδήποτε κόστος. Η παρουσία ΜΑΤ είναι αποτέλεσμα ενεργειών όπως η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ και δολιοφθορές σε πυλώνες ΔΕΔΔΗΕ. Απέχουν από δημοκρατική λειτουργία αυτές οι καταστάσεις. Μεταφέρθηκαν 11.639 δέματα μέχρι 3/8 στη Λευκίμμη όπως προβλέπει το ΣτΕ. Γίνεται προσπάθεια αδειοδότησης στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, και αποκατάσταση ζημιών μέχρι τέλη Σεπτέμβρη γιατι είναι αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και από Ε.Ε. και θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πρόστιμα 4 εκατ. Ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός για τα έργα στο ΧΥΤΥ είναι ύψους 3 εκατ.και μέχρι 21/8 θα γίνονται δεκτές οι προσφορές. Συνδέθηκε ύδρευση και ηλεκτροδότηση, εγκρίθηκε η ασφαλτόστρωση πρόσβασης ΧΥΤΥ ενώ παράλληλα τρεχει και ο διαγωνισμός για τη φύλαξη χώρου».

Όσον αφορά το Τεμπλόνι ανέφερε ότι « η Ενδιάμεση διαχειριση ειναι σε εξέλιξη και γίνεται καθημερινά η επεξεργασία στο δεματοποιητή. Για τα κύτταρα και την αποκατάσταση τους σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε από τον ΣΥΔΙΣΑ η μελέτη και πάει για δημοπράτηση.

Τελος προχωρούν οι διαδικασίες στεγανοποίησης οικοπέδου που θα πάρει ο ΣΥΔΙΣΑ από Αδελφάτα για την προσωρινή ενδιάμεση διαχείριση ενώ εξετάζεται και άλλο οικόπεδο».

Τελος όσον αφορά την γενική κατάσταση με την αποκομιδή υποστήριξε ότι τρέχει ο Διαγωνισμός για 14 ενοικιασμένα απορριμματοφόρα , ενώ 60 διμηνίτες προσλαμβάνονται αμεσα. Βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξει με τις εργολαβίες ανακύκλωσης που ξεκίνησαν. Ελπίζουμε σε εξομάλυνση του προβλήματος».