Τη βεβαιότητα – αποφασιστικότητά του ότι, το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα λυθεί με τη δημιουργία σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την αύξηση της Ανακύκλωσης και την εφαρμογή του «Καφέ Κάδου», εκφράζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο epoli.gr. τονίζοντας παράλληλα πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζήτημα πολιτισμού.

Στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αναφέρει: «Δημιουργία και άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ – Αυτό ακριβώς συστήνουμε στους φορείς Αυτοδιοίκησης να πράξουν».
– Υπουργέ, Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Γιάννενα, που πρόσφατα επισκεφτήκατε. Ένα έργο που εκκίνησε όταν ήσασταν Υπουργός Ανάπτυξης το 2014. Είναι το μοντέλο που θα “τρέξετε”, προκειμένου να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα;

«Το 2014 την ίδια μέρα υπέγραψα την δημιουργία δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ: στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα.

Η μονάδα στα Ιωάννινα λειτουργεί κανονικά από τον Μάρτιο του 2019 επιλύοντας το πρόβλημα στην Περιφέρεια Ηπείρου με σύγχρονο και Ευρωπαϊκό τρόπο. Το εργοστάσιο στην Κέρκυρα δεν έγινε ποτέ, καθώς συγκρούσθηκε με τις ιδεοληψίες του τότε Περιφερειάρχη που πρόσκειται στον ΣΥΡΖΑ, ο οποίος και ακύρωσε το έργο. Η “προοδευτική” του πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τόνους σκουπιδιών και χωματερές.

Την ίδια “προοδευτική” πολιτική ακολούθησε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου που ακύρωσε τον προηγούμενο σχεδιασμό για την δημιουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, για να μην κάνει ουσιαστικά τίποτα και να παραδώσει σήμερα τον ΧΥΤΑ Φυλής που αντέχει ακόμα ένα χρόνο.

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη συνολική στρατηγική μας για το ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα αστικά, αλλά τα βιομηχανικά, τα γεωργοκτηνοτροφικά, τα νοσοκομειακά απόβλητα, που στο σύνολό τους είναι πολύ περισσότερα.

Στο σχέδιό μας αυτό βασικό ρόλο έχει η δημιουργία και άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, όπως λειτουργούν ήδη σε Σέρρες, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό. Θέσαμε συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση της ανακύκλωσης από το 19% στο 30% μέσα σε τέσσερα χρόνια, την εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την χώρα, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζει το πρόβλημα και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα είναι ζήτημα πολιτισμού».

– Κύριε Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, κατά καιρούς, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις στο άκουσμα και μόνο κυβερνητικών ή υπουργικών πρωτοβουλιών, που ενδεχόμενα συνδέονταν με ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας. Υπάρχει αυτό στο μυαλό σας με την είσοδο των ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Δεν έχουμε την αρμοδιότητα στο κομμάτι της αποκομιδής. Είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Δήμων ποιους τρόπους θα επιλέξουν για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς έχουμε ως αρχή την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον δημότη.

Σε ότι αφορά την δημιουργία των εγκαταστάσεων με δεδομένο ότι τα τρία σύγχρονα εργοστάσια που ήδη λειτουργούν έχουν γίνει μέσω ΣΔΙΤ κρίνουμε ότι, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και αυτό ακριβώς συστήνουμε στους φορείς αυτοδιοίκησης να πράξουν».

– Θα επιμείνω στην προηγούμενη ερώτηση. Έχουν να φοβούνται οι εργαζόμενοι στους Δήμους με τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων;

«Οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτε, διότι το εργασιακό τους καθεστώς προστατεύεται από το Σύνταγμα.»

– Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην προσπάθεια εφαρμογής μίας τελικής, οριστικής λύσης; Υπάρχουν συγκεκριμένοι “ρόλοι” – σχέδια που θα τους δοθούν προς την κατεύθυνση αυτή;

«Η υφιστάμενη νομοθεσία ξεκαθαρίζει τους ρόλους. Η αποκομιδή ανήκει στον πρώτο βαθμό αλλά και η διαχείριση των εγκαταστάσεων ανήκει στον πρώτο βαθμό, εκτός αν προβλέπεται ρητά η δημιουργία διαβαθμιδικού συνδέσμου, όπως στην Αττική. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που μόνη της η Αυτοδιοίκηση, ο πρώτος και ο δεύτερος Βαθμός, έχουν συνεργασθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει σε καλύτερο βαθμό τα απορρίμματα, όπως έχει γίνει στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο».

– Ανακύκλωση. Πρόσφατα διορίσατε νέα Διοίκηση στον Ε.Ο.ΑΝ, με πρόσωπα προερχόμενα από την Τ.Α. Πρώτου Βαθμού. Τι περιμένετε από τον Οργανισμό ως υπέρμαχος της μεθόδου της ανακύκλωσης;

«Περιμένουμε από τον Οργανισμό να εποπτεύσει αποτελεσματικά τα συστήματα συλλογής αποβλήτων, να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους (αν πιάνουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους) και να ενισχύει το πλαίσιο διαφανούς λειτουργίας τους».