Και φθάνουμε στο σημείο να συζητάμε για το αυτονόητο, για την αυτόνομη παρουσία της Κέρκυρας, ενός εκ των προβεβλημένων τουριστικών προορισμών της χώρας μας, στη σημαντικότερη διεθνή τουριστική έκθεση της Ευρώπης και μιας από τις σημαντικότερες διεθνώς, όπως είναι η ΙΤΒ του Βερολίνο.

Επιτέλους βρέθηκαν οι άνθρωποι που αυτό το οποίο πίστευαν εδώ και χρόνια, δηλαδή ότι είναι αναγκαία η αυτόνομη παρουσία της Κέρκυρας με δικό της περίπτερο και χώρο στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως είναι στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, το έκαναν πράξη.

Και ξαφνικά συναντάς στο περίπτερο της Κέρκυρας στην έκθεση της ΙΤΒ, συνωστισμό, κόσμος να πηγαινοέρχεται, χαμογελαστά πρόσωπα των επαγγελματιών του τουρισμού, που επιτέλους μπορούν να διεκπεραιώσουν τις δουλειές τους και τις συναντήσεις τους με τουρ οπερειτορ του εξωτερικού, στο δικό τους χώρο, στο «σπίτι» τους και να μην εκλιπαρούν δεξιά και αριστερά, σε διάφορα άλλα περίπτερα, είτε προορισμών του εξωτερικού, είτε του εσωτερικού, για να κλείσουν τις δουλειές τους. Ήταν προφανές ότι τα δυο ντεσκ που διέθετε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο περίπτερο της στο χώρο του ΕΟΤ δεν επαρκούσαν για όλους τους επαγγελματίες των Ιονίων και ούτε βέβαια ήταν εικόνα, συγκρινόμενη με την παρουσία άλλων τουριστικών προορισμών του εσωτερικού, όπως της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συμμετέχει με μεγάλο και ξεχωριστό περίπτερο σε όλες τις φημισμένες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.  

Και θα πείτε κάποιοι, τι θα γίνει τώρα, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες; Ποιο είναι το όφελος από την αυτόνομη παρουσία της Κέρκυρας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Όχι δεν θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες στο νησί μας, μόνο και μόνο επειδή συμμετέχουμε σε αυτές τις εκθέσεις με δικό μας περίπτερο, ούτε είναι ο καθοριστικός παράγοντας για έναν τουριστικό προορισμό. Είναι όμως η λεπτομέρεια που ξεχωρίζει τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, που διαθέτουν ένα brand  και ένα πρεστίζ στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι από τους υπόλοιπους.  Αλλιώς σε υπολογίζει ο επαγγελματίας που θα έρθει να διαπραγματευτεί μαζί σου, δίνεις  ένα διαφορετικό στίγμα, «εκπέμπεις» το μήνυμα ότι αντιλαμβάνεσαι και αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα και επαγγελματισμό την βασική οικονομική δραστηριότητα του τόπου σου και ότι δεν τα αφήνεις όλα στην τύχη. Και εν πάση περιπτώσει αυτή η αρχή που έγινε στο Βερολίνο, με τις όποιες απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας ή για το αν υπήρχαν κάποιες παραλείψεις, σίγουρα αποτελεί το «μπούσουλα» για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε στο μέλλον.

Καλή η αρχή, αλλά πρέπει να υπάρξει και συνέχεια και σε άλλες εκθέσεις, όπως στο Λονδίνο.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 11-3-2018