Τάρτα με τυριά
Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
  • 1 αβγό
  • 2κ.γ νερό
  • λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
  • 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 300γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 300γρ. μετοβόνε χοντροτριμμένο
  • ½ κιλό πράσα καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
  • 30γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τα. γιαούρτι
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ζύμη
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά διαδοχικά αρχίζοντας από το αλεύρι.
  • Ζυμώνετε καλά με το χέρι και φτιάχνετε μια μπάλα.
  • Την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο μπέικον, προσθέτετε το πράσο και αφήνετε τα υλικά να ψηθούν καλά χωρίς όμως να ροδίσουν. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το αλατοπίπερο και τον δυόσμο.
  • Ρίχνετε τα τυριά και την ανακατεύετε καλά. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και κατόπιν χτυπήστε το γιαούρτι με τα αυγά ανακατέψετε καλά.

Τάρτα

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με τη βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγετε με τη ζύμη ένα χοντρό, στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1εκ. Το απλώνετε μέσα στην ταρτιέρα, αφού πρώτα τη βουτυρώσετε, να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  • Προσθέτετε μέσα τη γέμιση.
  • Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, σκεπασμένη με λαδόκολλα. Έπειτα αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η τάρτα.

Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος