Μανιτάρια στιφάδο
Υλικά για 4 άτομα
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκόρια
- 1 ½ κιλό μανιτάρια ανάμεικτα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. ολόκληρο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.γ. ροζ πιπέρι (ολόκληρους κόκκους)
- 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2-3 γαρύφαλλα
- 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο
- 120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 45 ml μπαλσάμικο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια τα σκόρδα και τα μανιτάρια, κόψτε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίξτε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα μανιτάρια και όλα τα μπαχαρικά και αρωματικά, το κρασί και το μπαλσάμικο.
- Αφήστε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, να πάρουν ένα χρυσό-καφετί χρώμα.
- Προσθέστε το κόκκινο κρασί και το μπαλσάμικο ξύδι και μαγειρέψτε για άλλα 10 – 15 λεπτά. Προσθέστε και τον μαϊντανό, ανακατέψτε για δύο λεπτά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από την εστία.
Καλή όρεξη! …

Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος