Λαιμός χοιρινός μαγειρεμένος με μυρωδικά

Υλικά:

  • 1 κιλό λαιμός χοιρινός
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 1 ματσάκι σέλερι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 10 καρφογαρύφαλλα, καρφωμένα σε ένα κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • 3 κλωναράκια δεντρολίβανο

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Ρίχνετε τα χορταρικά για να τα μαράνετε, προσθέτετε όλα τα μυρωδικά και σβήνετε με το κρασί και το μηλόξιδο.
  • Αφήνετε τη μαρινάτα να βράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια την κατεβάζετε από τη φωτιά.
  • Όταν κρυώσει, περιχύνετε με τη μαρινάτα το κρέας και το αφήνετε σκεπασμένο για 2 ώρες στο ψυγείο.
  • Στη συνέχεια τοποθετείτε το κρέας σε μία γάστρα μαζί με τη μαρινάτα και το ψήνετε στους 160°C για 2½ ώρες.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να το ψήσετε στην ψησταριά, κομμένο σε φέτες.
  • Σερβίρετε με πατάτες ή πουρέ, με μια δροσερή σαλάτα εποχής ή και με ριζότο λαχανικών, περιχύνοντας από πάνω του τη σάλτσα του κυρίως γεύματος.

Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος