Κέικ γιαουρτιού με φράουλες

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
  • 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φράουλες

Για το γλάσο

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • Χυμός 1 λεμονιού ή ½ πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

  • Αλείφεται τη φόρμα με λίγο βούτυρο, την πασπαλίζετε με αλεύρι, τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ˚C.
  • Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Χαμηλώστε την ένταση του μίξερ και προσθέστε ένα-ένα τα αυγά και το γιαούρτι.
  • Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι, τη βανίλια και την αμυγδαλόσκονη. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα ή στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 55 – 60 λεπτά περίπου. Το βγάζετε

Γλάσο:

  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του λεμονιού μέχρι να πετύχουμε ένα ρευστό αλλά παχύ μείγμα. (Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε περισσότερη ζάχαρη άχνη ή χυμό).
  • Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, γαρνίρετε με φράουλες κομμένες στα 4 και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος