Αρνάκι ψητό στη γάστρα με πατάτες

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 2 μπουτάκια Αρνάκι
  • 3 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα
  • 1-2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  • 100 γρ. μουστάρδα
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό ή δύο κλαδάκια φρέσκο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μπουκάλι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

Εκτέλεση συνταγής

  • Καθαρίστε το αρνί από τα περιττά παχάκια. Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ανακατέψτε το κρασί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετείτε το αρνί σε ένα βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για 12-15 ώρες, γυρίζοντας το κάθε τόσο ώστε να βρέχεται όλο από τη μαρινάδα.
  • Βγάλτε το αρνί από τη μαρινάδα την οποία πετάτε. Το τρυπάτε με κοφτερό μαχαίρι σε αρκετά σημεία και σε κάθε εγκοπή βάζετε από μισή σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και αλατοπιπερωμένη. Το αλείφετε με λάδι και τη μισή μουστάρδα, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στη γάστρα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Περιχύνετε τις πατάτες με λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με την υπόλοιπη μουστάρδα και το υπόλοιπο σκόρδο. Πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και τις τοποθετείτε μέσα στη γάστρα γύρω από το αρνί. Πασπαλίζετε το φαγητό με το ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό λεμονιού.
  • Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για 20 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό γιατί θα βγάλει τα δικά του υγρά κατά το ψήσιμο.
  • Ξεσκεπάζετε τη γάστρα. Αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει.

Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος