Ιάκωβος Σούσης

Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.

Τα ζευγάρια που τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και οι σαρδέλες) έχουν την τάση να κάνουν έρωτα πιο συχνά και να μένουν οι γυναίκες έγκυοι πιο σύντομα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα ζευγάρια στα οποία και η γυναίκα και ο άνδρας κατανάλωναν ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα την περίοδο που προσπαθούσαν να συλλάβουν, είχαν πιο συχνά σεξουαλική επαφή και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο μέχρι την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι. Ανησυχίες έχουν εκφραστεί πάντως για την ποσότητα υδραργύρου που μπορεί να περιέχουν και κάποιες γυναίκες τα αποφεύγουν όταν προσπαθούν να γίνουν μητέρες.

Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, όντως περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου, καθώς είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ενώ οι σαρδέλες δεν εμφανίζουν το ίδιο πρόβλημα και έχουν σημαντική θρεπτική αξία λόγω περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Στις ΗΠΑ πάντως, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι το 90% των ψαριών που καταναλώνονται είναι ασφαλή, καθώς περιέχουν κάτω του επιτρεπτού ορίου υδράργυρο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 500 ζευγάρια από το Μίσιγκαν και το Τέξας, τα οποία για έναν χρόνο (ή μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης) κατέγραφαν καθημερινά την κατανάλωση θαλασσινών και τη συχνότητα σεξουαλικής επαφής. Κανένα από αυτά τα ζευγάρια δεν έκανε κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 92% των ζευγαριών που έτρωγαν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα ψάρια, είχαν εγκυμοσύνη μέσα σε ένα έτος, σε σύγκριση με το 79% των ζευγαριών που κατανάλωναν λιγότερα θαλασσινά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πιο συχνή σεξουαλική επαφή δεν εξηγεί απολύτως την ταχύτερη επίτευξη εγκυμοσύνης, καθώς υπάρχουν κι άλλοι βιολογικοί παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η ποιότητα του σπέρματος, η ωορρηξία ή η ποιότητα του εμβρύου, είπε η επικεφαλής της έρευνας.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν τη σημασία της διατροφής όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και του άνδρα όταν γίνονται προσπάθειες για επίτευξη εγκυμοσύνης κι ότι και οι δύο σύντροφοι θα έπρεπε να περιλαμβάνουν περισσότερα ψάρια στη διατροφή τους για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη γονιμότητά τους”, είπε ​η Audreay Gaskins της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές είπαν ότι γνωρίζουμε πως τα στρείδια είναι αφροδισιακά. Αλλά αυτά που επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι τα λιπαρά ωμέγα-3 που υπάρχουν στα ψάρια. Τα λιπαρά αυτά οξέα επηρεάζουν θετικά την ποιότητα του σπέρματος του άνδρα, αλλά και την ωορρηξία στη γυναίκα και την ποιότητα του εμβρύου.

Η άποψή μου:
Αναμφισβήτητα η γονιμότητα επηρεάζεται θετικά από υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ψάρια να έχουν υιοθετήσει επίσης και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως να ασκούνται, να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα. Πιθανόν, η αυξημένη κατανάλωση ψαρικών να συνοδεύεται από μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή “γρήγορου φαγητού” που γνωρίζουμε ότι έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Το άρθρο δημοσιευτήκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 01-07-2018.