Ιάκωβος Σούσης

Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την κατάψυξη ή όχι όλων των εμβρύων και ποια μέθοδος στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί.

Η επιλογή της κατάψυξης όλων των εμβρύων είναι όλο και πιο δημοφιλής, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι αυξημένα.

Μια νέα μεγάλη έρευνα σχεδόν 83.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, όμως, ανατρέπει τα δεδομένα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατάψυξη όλων των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ιδανική για τις καλές ανταποκρίτριες, αλλά όχι για τις γυναίκες που έχουν μέτρια ή φτωχή ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «ενδεδειγμένη τεχνική», αλλά εξαρτάται από την ανταπόκριση που έχει η κάθε γυναίκα στον συγκεκριμένο κύκλο μέχρι τη στιγμή της συλλογής των ωαρίων.

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από το αμερικανικό Μητρώο Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Society for Assisted Reproductive Technology Registry) εξέτασε κατά πόσο οι εμβρυομεταφορές κρυοσυντηρημένων ή φρέσκων εμβρύων είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility (Γονιμότητα και τη Στειρότητα) διερεύνησε την επιτυχία των δύο τεχνικών σε περίπου 83.000 ασθενείς που έκαναν για πρώτη φορά εξωσωματική γονιμοποίηση από το 2014 έως και το 2015.
Περίπου το 83% των ασθενών έκαναν εμβρυομεταφορά φρέσκου εμβρύου και 17% κρυοσυντηρημένου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ωαρίων που παρήγαγε η ασθενής συνδέεται με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας των δύο μεθόδων.

«Μπορεί οι ασθενείς να ακούνε πολλές πληροφορίες ότι η τακτική κατάψυξης όλων των εμβρύων είναι πάντα η καλύτερη, αλλά εμείς είδαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε η επικεφαλής της έρευνας Dr Kelly Acharya, ένας ενδοκρινολόγος στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας.

Οι μεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων ωφέλησαν μόνο ασθενείς που παρήγαγαν μεγάλο αριθμό ωαρίων (15 ή περισσότερα). Αυτές οι ασθενείς είχαν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων με τη μέθοδο των κατεψυγμένων εμβρύων (52% σε σύγκριση με τη μέθοδο μεταφοράς φρέσκων εμβρύων που είχε 48%). Ωστόσο, οι ασθενείς που παρήγαγαν χαμηλό (1-5) ή ενδιάμεσο (6-14) αριθμό ωαρίων είχαν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων με τη μέθοδο του φρέσκου εμβρύου συγκριτικά με εκείνη των κρυοσυντηρημένων.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ορισμένες κλινικές υποστήριξαν ότι είναι καλύτερο να καταψύχονται όλα τα έμβρυα με την πεποίθηση ότι η διαδικασία που διεγείρει τις ωοθήκες καθιστά το ενδομήτριο λιγότερο φιλόξενο για την εγκυμοσύνη», δήλωσε ο Δρ Suheil Muasher, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ορισμένες παλαιότερες έρευνας έχουν δείξει ότι η εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή γέννησης ελλιποβαρούς μωρού», συμπλήρωσε.

Ο Δρ Acharya επεσήμανε ότι ένα πλεονέκτημα της εμβρυομεταφοράς φρέσκων εμβρύων, είναι ότι γίνονται λιγότεροι κύκλοι με ορμόνες και είναι μικρότερη η αναμονή από τη συλλογή μέχρι την εμφύτευση. «Η κατάψυξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν ή δύο μήνες αναμονής, χωρίς να γνωρίζουμε εάν η διαδικασία θα είναι επιτυχής, κάτι που μπορεί να καταβάλει ψυχολογικά τις ασθενείς», είπε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλινικές πρέπει να αποφεύγουν τη γενίκευση της πολιτικής «κατεψυγμένα είναι καλύτερα». Αντιθέτως, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των ωαρίων όταν συστήνουν εμβρυμεταφορά κατεψυγμένων ή φρέσκων εμβρύων, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης και γέννησης.

Η γνώμη μου

Η βελτιστοποίηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι αντικείμενο εντατικής έρευνας από την ανακάλυψή της μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες πρακτικές έχουν εξεταστεί όσον αφορά στη βέλτιστη διέγερση των ωοθηκών και την εμβρυομεταφορά φρέσκων ή κατεψυγμένων εμβρύων. Τα αποτελέσματα μεγάλων μελετών όπως αυτή και πρόσφατη εξίσου σημαντική Κινεζική μελέτη θα οδηγήσουν στην προσωποποίηση της θεραπείας ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, τον αριθμό των ωαρίων και των εμβρύων καλής ποιότητας που υπάρχουν για εμβρυομεταφορά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 30-12-2018.