Ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέπουν τα δερματικά κύτταρα στους τρεις βασικούς διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων που υπάρχουν σε ένα πρώιμο έμβρυο.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να μας οδηγήσει στη δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων από κύτταρα του δέρματος, χωρίς τη χρήση ωαρίων ή σπερματοζωαρίων.

Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν εμβρυϊκά μοντέλα σε δοκιμαστικό τρυβλίο, που θα μας βοηθήσουν στη μελέτη των συγγενών ανωμαλιών και των δυσλειτουργιών του πλακούντα (πχ αποβολές) καθώς και στην επίλυση προβλημάτων υπογονιμότητας.

Ο Δρ. Γιόσι Μπουγκάνιμ από το τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Έρευνας του Καρκίνου είπε ότι είμαστε κοντά στο να δημιουργήσουμε ένα τελείως συνθετικό έμβρυο στο εργαστήριο. Για το σκοπό αυτό οι Ισραηλινοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πέντε βασικά γονίδια τα οποία εκδηλώνονται στο πρώιμο έμβρυο και τα οποία κατευθύνουν τη διαφοροποίηση των κυττάρων.

Οι έρευνες αυτές, δεν αποσκοπούν στην κλωνοποίηση ή στην απόκτηση παιδιών από συνθετικά έμβρυα, αλλά περισσότερο στη μελέτη των προβλημάτων της ανάπτυξης των εμβρύων και του πλακούντα. Θα μας βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπως οι αποβολές, οι συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου και παθήσεις που εμφανίζονται αργότερα στην εγκυμοσύνη, αλλά σχετίζονται με ελαττωματική λειτουργία του πλακούντα όπως η προεκλαμψία.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.timesofisrael.com/hebrew-university-researcher…/

Ιάκωβος Σούσης

Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.