Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια παρατήρηση η οποία βεβαίως μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, αλλά για εμένα αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση. Κάποιοι από αυτούς που ασχολούνται στο νησί με τον πολιτισμό, για να ακριβολογώ με τα πολιτιστικά δρώμενα, έχουν πεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες πόρρω απέχουν από το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι, άρα έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά στην ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, αλλά ουσιαστικά νομίζουν ότι ασχολούνται γιατί δεν το έχουν. Σε αυτή την περίπτωση η ενασχόληση τους μπορεί να λειτουργεί και ως ανασχετικός παράγοντας, ως τροχοπέδη στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κλείνω την παρένθεση και έρχομαι στο προκείμενο. Επιτρέψτε όμως προηγουμένως να κάνω και μια δεύτερη παρατήρηση. Μου έλεγε μια φίλη σε συζήτηση που είχαμε ότι «στη Κέρκυρα έχουμε αρκετά και καλά μουσεία», δεν την υιοθετώ την άποψη αυτή, αν και είναι ειδική, δεν ξέρω αν έχουμε αρκετά και καλά μουσεία, θεωρώ ότι δεν έχουμε τα μουσεία που έπρεπε να είχαμε, μαζί με τα ήδη λειτουργούντα και ότι αυτά που λειτουργούν, δεν λειτουργούν με σύγχρονο τρόπο και κυρίως αποδοτικό οικονομικά. Στα μουσεία μας, πέρα από το δίκτυο που έχω προτείνει να δημιουργηθεί και ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, πρέπει να κυριαρχήσει η αντίληψη της κυκλικής οικονομίας. Όπως και σε άλλες δραστηριότητες.

Πάμε στο προκείμενο. Μου έλεγε προχθές ο φίλος μου ο Κώστα Τ. «ρε συ τι γίνεται με το Γηροκομείο στο Λόφο του Αβράμη, που έχει καταντήσει ερείπιο». Τρόμαξα, γιατί θυμήθηκα μια ιδέα που υπάρχει στην «αριστερή» αυτοδιοίκηση να γίνει διεθνής διαγωνισμός και να δοθεί για ξενοδοχείο. Ωχ λέω, καλύτερα ερείπιο. Μετά θυμήθηκα μια παλαιότερη πρόταση που είχα κάνει να δημιουργηθεί ένα hall of fame, όπως λέμε στους Αρμενάδες, δηλαδή ένα πολιτιστικό πάρκο, με θεματικά παζλ, της ιστορίας και των ιστορικών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων του τόπου μας, που είναι πραγματικά «θησαυρός» αναξιοποίητος και κυρίως με αναφορές Πανευρωπαϊκής και Παγκόσμιας απήχησης. Γιατί ο Καποδίστριας έχει Πανευρωπαϊκή απήχηση, όχι μόνο στη Ρωσία και στην Ελβετία, γιατί ο Σαμάρας, έχει Παγκόσμια απήχηση, αφού ο Ολυμπιακός ύμνος είναι ένα από τα τρία σύμβολα του Ολυμπισμού, τα άλλα δύο είναι η Φλόγα και η σημαία των 5 Ολυμπιακών κύκλων, γιατί επίσης το 1716 έχει Πανευρωπαϊκή σημασία και πολλά άλλα γιατί.

Όταν λέμε το «γηροκομείο στο λόφο του Αβράμη», δεν αναφερόμαστε μόνο στο ερειπωμένο κτίριο του παλιού γηροκομείου, αλλά σε μια αρκετά μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου ή των αδελφάτων, θα σας γελάσω. Εκεί λοιπόν μπορεί να διαμορφωθεί μια σύγχρονη πολιτιστική Ντίσνευλαντ, ένα πάρκο πολιτισμού, και ανοίγω παρένθεση, με την οικιστική επέκταση της πόλης, χρειαζόμαστε για τις μελλοντικές γενιές ένα τουλάχιστον πάρκο, το οποίο να περιλαμβάνει το Μουσείο πόλης, που λείπει, με σύγχρονη λειτουργία (εκθετήριο, εντευκτήριο, και εστιατόριο), να περιλαμβάνει υπαίθριο θέατρο, να περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων, επίσης θεματικά πάρκα αφιερωμένα σε ιστορικά γεγονότα ταυτισμένα με την πόλη, όπως η Πολιορκία του 1716 με απομιμήσεις στολών και όπλων εποχής και με σύγχρονη ψηφιακή μεθοδολογία να γίνεται αναφορά στο ιστορικό γεγονός και πάρα πολλά άλλα, δεν θα σας τα αποκαλύψω όλα.

Ο.κ να γίνει, αλλά ποιος το κάνει και με τι χρήματα; Προφανώς ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει από μόνος τους, γιατί «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Άλλωστε δεν είναι και η δουλειά του. Άρα γίνεται με παραχωρησιούχο. Ο.κ στον ιδιώτη; Ναι, γιατί όχι; Μπορεί όμως να γίνει και διαφορετικά. Τα πολιτιστικά σωματεία του νησιού να δημιουργήσουν μια Α.Ε και να αναλάβουν αυτοί την δημιουργία αυτού του θεματικού πάρκου, σε συνεργασία, δηλαδή το πλαίσιο δράσης, θα το ορίσει ο Δήμος. Αν και νομίζω ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον διεθνή διαγωνισμό. Και τις λεπτομέρειες ποιος θα τις καθορίσει; Απευθυνθείτε στο Τ.Ε.Ε.
Και τέλος αυτό το πάρκο, μαζί με άλλα, μπορεί να συνδεθεί η λειτουργία του, με το μεγάλο στόχο που πρέπει να έχει η Κέρκυρα του μέλλοντος, με άλλους ανθρώπους και με άλλα μυαλά, όχι με όσους διοίκησαν μέχρι σήμερα, να γίνει Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού. Και μπορεί να γίνει, γιατί έχει τα εχέγγυα. Όραμα χρειάζεται και όρεξη για δουλειά.