Game over κύριε Δήμαρχε. Κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και κυρίως να λέμε αλήθειες. Να λέμε τα πράγματα έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα επιθυμούσαμε ή όπως τα ονειρευόμασταν. Να εισάγουμε τον όρο της ρεαλπολίτικ, κατά τον Καγκελάριο Βίσμαρκ. Ή να προσγειωθούμε στον ρεαλισμό, κατά Τσίπρα. Αν το κάνουμε αυτό, γίνουμε δηλαδή ρεαλιστές τότε τα πράγματα έχουν κάπως έτσι, όπως θα τα περιγράψω.

Κατ’ αρχήν το σχέδιο δράσεων που δημοσιοποίησε η Δημοτική Αρχή, αυτός ο περιβόητος «οδικός χάρτης» δεν είναι υλοποιήσιμος.

Και εξηγούμαι.

Οι δύο βασικοί «πυλώνες» του σχεδίου είναι το Τεμπλόνι, όπου εκεί θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής και η Λευκίμμη, όπου θα γινόταν η εναπόθεση των δεμάτων στον ΧΥΤΥ, εάν ή όταν αδειοδοτηθεί. Εδώ ανακύπτει το βασικό πρόβλημα, γιατί δεν αρκεί μόνο να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ, αλλά να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι στην προοπτική της λειτουργίας του ΧΥΤΥ. Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι, χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν πρόκειται να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη, εφόσον βεβαίως αδειοδοτηθεί πρώτα.

Ντριιιιιν, ντριιιιν το τηλέφωνο, το σηκώνω και από την άλλη μεριά η φωνή μου λέει «Παραιτήθηκε ο Γιάννης Κρητικός ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ». Όχιιιι ρε Γιάννη, όχι τώρα, πρέπει να ξαναγράψω το κείμενο από την αρχή.

Αλλάζει το σενάριο.

Ε ναι λοιπόν, τελικά ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής με τους δύο βασικούς «πυλώνες», δεματοποιητής στο Τεμπλόνι και μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, θα υλοποιηθεί. Με κάποιες όμως αλλαγές εν τω μεταξύ.
«Αλλαγή» πρώτη. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς από μια τέτοια απόφαση και οι πρώτες συνέπειες φαίνονται ήδη. Παραίτηση του Συντονιστή Γιάννη Κρητικού και του Φίλιππου Μπερδούση, ο οποίος έστειλε και το «μήνυμα» με την παραίτηση του και στα υπόλοιπα μέλη της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και της Οργάνωσης του Νότου ότι «παραιτούμαι για λόγους αξιοπρέπειας, δεν μπορώ να μένω σε μια Ν.Ε που δεν υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση για μη αδειοδότηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ του νότου και μεταφορά απορριμμάτων εκτός νησιού». Και επίσης «συμπαρατάσσομαι με τους αγώνες των Λευκιμμιωτών και θα συμμετέχω σε όλες τις κινητοποιήσεις τους». Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι; Θα συμμετέχουν σε όργανα που ανοίγουν τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης με κάθε κόστος και παράλληλα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των Λευκιμμιωτών; Απορία.
«Αλλαγή» δεύτερη. Η Δημοτική Παράταξη της ΝΕΡΙΚΙ θα πρέπει να μετράει μείον έναν Δημοτικό Σύμβουλο, γιατί πλέον είναι ορατή η ανεξαρτητοποίηση του πρώην Συντονιστή και Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Κρητικού.
«Αλλαγή» τρίτη. «Φεύγει» η ρήση «χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης» έτσι όπως ευαγγελιζόταν η Δημοτική Αρχή και «έρχεται» το «θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης με κάθε μέσο και τρόπο;». Ή κάπως έτσι τέλος πάντων. Γιατί κοινωνική συναίνεση να σας πω την αλήθεια δεν βλέπω στον ορίζοντα της Λευκίμμης. Και οι Λευκιμμιώτες απέδειξαν πριν από 10 περίπου χρόνια ότι όταν λένε «όχι» εννοούν «όχι».

Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε «καυτό» καλοκαίρι. Το απεύχομαι, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν αποφεύγουμε τον «καύσωνα». Δεν είναι τυχαία άλλωστε η έλευση το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του κυρίου Καπετάνιου. Ήρθαν προφανώς για να «μαζέψουν» τα στελέχη και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με τις όσον το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Κέρκυρα μετράει μείον δύο στελέχη.

Ο Άγιος βάλλει το χέρι του…