Τα φύλλα Αλεξάνδρειας ή αλλιώς φύλλα Αιγύπτου είναι οι λοβοί ενός καλλωπιστικού φυτού που ονομάζεται σέννα ή κασσία, της οικογένειας των Χερδωπών.

Για χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι στις Αραβικές χώρες συνήθιζαν να εφαρμόζουν φύλλα Αλεξάνδρειας για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών και οφθαλμολογικών διαταραχών, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των μολύνσεων.

Οι ισχυρές αντιμικροβιακές δράσεις τους αποτέλεσαν το έναυσμα για να επεκταθεί η φήμη του θεραπευτικού βοτάνου στην Ευρώπη και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον 11ο αιώνα καταγράφηκαν οι πρώτες επίσημες εξαγωγές φύλλων Αλεξάνδρειας από το λιμάνι της Αιγύπτου (εξ ου και η ονομασία).  Για περίπου 5 αιώνες, τα φύλλα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της εναλλακτικής ιατρικής, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακαλυφθεί οι καθαρτικές του ιδιότητες.

Καθώς τα χρόνια περνούν, έρχονται στο φως οι καθαρτικές και διουρητικές δράσεις των φύλλων. Γεγονός που καθιστά τα φύλλα Αλεξάνδρειας στη λίστα με τα κορυφαία εναλλακτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του βοτάνου δεν κατέκτησαν μόνο την παραδοσιακή ιατρική, αλλά και την σύγχρονή. Λεπτομερείς μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, επιβεβαίωσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες.

Αναγνωρισμένα πλέον ως ένα φυσικό σύγχρονο φάρμακο, πωλούνται ακόμη και στα φαρμακεία.

Οφέλη που προσφέρουν τα φύλλα Αλεξάνδρειας

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη που προσφέρουν τα φύλλα Αλεξάνδρειας, περιλαμβάνουν:

Κατά της δυσκοιλιότητας. Η πιο γνωστή χρήση των φύλλων είναι ως καθαρτικό. Το φυτό περιέχει στη σύνθεση του ενώσεις που ονομάζονται ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β. Ενώσεις που διακρίνονται για την ικανότητα να διεγείρουν εντερικές συσπάσεις και να οδηγούν στην ταχεία απομάκρυνση των αποβλήτων της πεπτικής διαδικασίας.

Βοηθούν στον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Τα φύλλα Αλεξάνδρειας χρησιμοποιούνται συχνά για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου πριν από εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση. Επιπροσθέτως, έχει αποδειχθεί ότι ο καθαρισμός του εντέρου μπορεί να βελτιώσει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών υποστηρίζοντας παράλληλα, την υγεία του παχέος εντέρου.

Διαθέτουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Ακόμη ένα σπουδαίο όφελος που προκύπτει από τη χρήση φύλλων Αλεξάνδρειας είναι η αποτελεσματική εξουδετέρωση παρασίτων της εντερικής οδού. Τα φύλλα Αλεξάνδρειας φαίνεται να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με άλλα ανθελμινθικά βότανα όπως το τζίντζερή το μάραθο.

Βελτιώνουν την πεπτική υγεία. Έχει αποδειχθεί πως τα φύλλα Αλεξάνδρειας περιέχουν φυσικά ένζυμα που βοηθούν στην αποκατάσταση των εκκρίσεων του γαστρικού υγρού στο στομάχι, ανακουφίζοντας άμεσα τη δυσπεψία. Επιπλέον, η συστηματική χρήση για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, να καταπραΰνει από φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Υποστηρίζουν την υγεία της επιδερμίδας. Τα φύλλα Αλεξάνδρειας περιέχουν αιθέρια έλαια και τανίνες που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές δράσεις. Ως εκ τούτου, η χρήση τους θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα, καθώς και την ανάπτυξη μικροβίων σε πληγές και εγκαύματα.

Ταυτόχρονα, η ακετόνη και η αιθανόλη (άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα φύλλα) μπορούν να καταπολεμήσουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ακμή και να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής σμήγματος. Επίσης, συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Τυπική συνιστώμενη δοσολογία

Για να επωφεληθούμε από τα φύλλα Αλεξάνδρειας μπορούμε να παρασκευάσουμε και να καταναλώσουμε τσάι.

Για το ρόφημα θα χρειαστούμε 1/2 έως 2 γραμμάρια (περίπου 1/4 κ.γ.) θρυμματισμένο βότανο και ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

Αναμειγνύουμε το βότανο σε νερό και το βράζουμε για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε το στόμιο από μπρίκι και αφήνουμε για 10-12 ώρες, πριν το καταναλώσουμε.

Συχνότητα: 2-3 φορές την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του βοτανολόγου ή του ειδικού υγείας.

Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Τα φύλλα Αλεξάνδρειας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ. Επίσης, όσοι ταλαιπωρούνται με παθήσεις που συνδέονται με το παχύ έντερο, την καρδιά και το ήπαρ, θα πρέπει προτού τα χρησιμοποιήσουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες.

Αλληλεπιδράσεις: Τα φύλλα Αλεξάνδρειας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αραιωτικά αίματος και διουρητικά.

Εγκυμοσύνη / Γαλουχία: Υπάρχουν αναφορές ότι τα φύλλα Αλεξάνδρειας διεγείρουν τη μήτρα και μπορεί να προκαλέσουν μετάλλαξη στα γονίδια του εμβρύου. Για αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Όσον αφορά τη γαλουχία, δεν υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες στο βρέφος. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι πολλές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα Αλεξάνδρειας μεταφέρονται στο βρέφος μέσω του θηλασμού.

Πηγή: https://www.votanonkipos.gr/