Μπορεί ο Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis), ο γεννημένος στην Ελλάδα δισεκατομμυχιούχος επιχειρηματίας να κάνει το ‘πολιτικό θαύμα’ και επιτυχώς να διεκδικήσει ως Ρεπουμπλικανός να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης ή κυβερνήτης της Πολιτείας;», αναρωτιέται σε άρθρο του ο κ. Steve Forbes, πρόεδρος και εκδότης του Forbes Media.

Ο κ. Forbes είχε ως φιλοξενούμενο στην εκπομπή του «What’s Ahead» τον κ. Κατσιματίδη, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά και με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ομογενή επιχειρηματία. «Πρόκειται για μία εξεζητημένη ιδέα;», σημειώνει, για να προσθέσει: «Οχι αν ακούσετε τη συζήτησή μου μαζί του για την καριέρα του».

Το άρθρο στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes αναφέρεται στον κ. Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος έφτασε στην Αμερική, ως νέος Ελληνας μετανάστης και ξεκίνησε το νηπιαγωγείο χωρίς να μιλά λέξη αγγλικά. Ωστόσο σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος.

Η ιστορία του είναι γεμάτη χιούμορ, πληροφορίες και «ματιές» στην αγαπημένη αμερικανική συμπεριφορά του «μπορώ να κάνω» (can-do).

Τα επιτεύγματά του δείχνουν μία ήδη εξαιρετική πορεία ζωής με θέματα όπως θάρρος, σκληρή εργασία και φαντασία, τα οποία θα ενθουσιάζαν τον Αβραάμ Λίνκολν.

Ειδικότερα, δεν ήξερε λέξη αγγλικά όταν ξεκινούσε την εκπαίδευσή του. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω και αποφοίτησε από τεχνικό λύκειο. Επειτα, λίγο πριν από την αποφοίτησή του από New York University, απογοήτευσε τους γονείς του (ο πατέρας του εργαζόταν ως σερβιτόρος), καθώς άφησε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί. Τελικά έχτισε τη δική του αυτοκρατορία σούπερ μάρκετ.

Εγινε επίσης «γίγαντας» στο real estate της Νέας Υόρκης κυνηγώντας σχέδια που άλλοι φοβόντουσαν να προσπαθήσουν. Πραγματοποίησε μία έξυπνη αγορά διυλιστηρίου όχι ακριβά. Εμαθε να πιλοτάρει και «μπήκε» στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ενεπλάκη στην πολιτική και τα δημόσια πράγματα όπου οι δραστηριότητές του είχαν ρόλο-κλειδί στη θέσπιση του νόμου για σημαντικές περικοπές φόρων από τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο κ. Κατσιματίδης προχωρούσε πάντα στο δικό του ρυθμό. Θα βρείτε την ιστορία του αεικίνητου αυτού άντρα εποικοδομητική, πληροφοριακή και εμπνευστική.

Αποσπάσματα από το διάλογο που είχαν ο κ. Forbes με τον κ. Κατσιματίδη:

«Η βιογραφία σου θα ενθουσίαζε τον Αβρααμ Λίνκολν: Ηρθες 6 μηνών στις ΗΠΑ, με τους γονείς σου, μοναχοπαίδι. Εμαθες από νωρίς τη σκληρή δουλειά», είπε ο κ. Forbes.

«’Κατηγορώ’ τον πατέρα μου, για το γεγονός ότι δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος, άργησε έξι μήνες», αστειεύτηκε ο κ. Κατσιματίδης, αναφερόμενος στο γεγονός πως την Προεδρία μπορούν να διεκδικήσουν οι γεννημένοι στις ΗΠΑ Αμερικανοί πολίτες.

«Η χώρα έχασε…», σημείωσε ο κ. Forbes.

Ο κ. Κατσιματίδης συνέχισε: «Οι δύο παππούδες μου ήρθαν εδώ το 1930 και αναζητούσαν δρόμους στρωμένους με χρυσάφι…Αλλά πήρε περί τα 100 χρόνια στην οικογένειά μας να το βρεί. Εγώ το βρήκα».

«Δεν το βρήκες, το δημιούργησες (γέλια)», είπε ο κ. Forbes.

«Ναι, έχεις δίκιο», ανέφερε ο κ. Κατσιματίδης, υπογραμμίζοντας ότι έμαθε αγγλικά βλέποντας αμερικανικές εκπομπές σε μία μικρή τηλεόραση 5 ιντσών, καθώς οι γονείς του, μιλούσαν ελληνικά.

Μετά το Brooklyn Technical High School προτάθηκε να πάει στο West Point, αλλά επέλεξε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο New York University. «Ημουν μοναχοπαίδι, η μητέρα μου έκλαιγε, ο πατέρας μου φώναζε δεν ήθελαν να φύγω,. Σεβάστηκα αυτό που ήθελαν και έμεινα κοντά στο NYU, επιστρέφοντας σπίτι κάθε βράδυ» μετά τα μαθήματα, είπε σχετικά ο ομογενής επιχειρηματίας.

Η πρώτη του δουλειά σε σούπερ μάρκετ, μέσω ενός φίλου της μητέρας του -τον οποίο αποκαλούσαν «ξάδερφο», αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν- του απέφερε 1,1ο δολ. την ώρα. Ενδεικτικά, τότε τα μαθήματα οδηγήσης κόστιζαν 27 δολ. την ώρα.

Οσον αφορά δε στη συνεργασία που είχαν στο μαγαζί οι δύο ιδιοκτήτες, σχολίασε: «Εμαθα νωρίς στη ζωή, πως όταν οι συνέταιροι βγάζουν χρήματα, αγαπούν ο ένας τον άλλο. Οτανη συνεργασία δε φέρνει χρήματα φωνάζουν μεταξύ τους».

Ενώ ο κ. Κατσιματίδης σπούδαζε ακόμη, ο νεότερος συνέταιρος, ο Τόνι, του πούλησε το μερίδιό του, 50%. «Δεν είχα ποτέ ούτε μία διαφωνία» και «αρχίσαμε να βγάζουμε λεφτά», με τον άλλο συνέταιρο, είπε. «Βγάζαμε 1.000 δολάρια ο καθένας την εβδομάδα. Ηταν πολλά λεφτά το 1968. Αν αποφοιτούσα ως μηχανικός θα έβγαζα 129 δολ. την εβδομάδα, προ φόρων».

Οσον αφορά στην πολιτική, ο κ. Κατσιματίδης μίλησε θετικά για τις δημαρχίες Μπλούμπεργκ και Τζουλιάνι και επεσήμανε πως οι Δημοκρατικοί τα τελευταία χρόνια, έχουν «στρίψει» αριστερά και πως ακόμη και οι μετριοπαθείς δεν παρεμβαίνουν, καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός κόμματος.

Υποστήριξε ότι ορισμένοι σε θέσεις εξουσίας δεν κάνουν ούτε για διευθυντές σε σούπερ μάρκετ, όχι για να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων πόρων.

«Εχουμε μία πρόκληση. Κάποιος με ισχύ κατά τις επόμενες εκλογές πρέπει να σταθεί και να πει ‘Αρκετά. Φτάσαμε στα όρια. Παίρνουμε πίσω τη Νέα Υόρκη!’».

«Θα είσαι εσύ;», τον ρώτησε ο κ. Forbes.

«Ελπίζω να βρούμε κάποιον νεότερο και καλύτερο…Αλλά είμαι ακόμη πιο νέος από τον Ντόναλντ Τραμπ, οπότε…Δεν ξέρεις ποτέ. Θα δούμε», απάντησε ο κ. Κατσιματίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης ήταν υποψήφιος για τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2013, ενώ αρχικά θεωρήθηκε πιθανό πως θα κατέλθει και στις τελευταίες εκλογές, ως αντίπαλος του Μπιλ ντε Μπλάσιο ωστόσο τελικά δεν το έπραξε.

Αναδημοσίευση από «Εθνικό Κήρυκα».