Απάντηση στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ), έδωσε ο μέχρι πρότινος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας.

Ο επί 3,5 χρόνια Επικεφαλής του Γ.Ν.Κ. παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει κίνδυνος όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πραγματική ενίσχυση στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Φοίβος Κακαβίτσας, το Γ.Ν.Κ. για πρώτη φορά απέκτησε περισσότερους από 100 ειδικευμένους γιατρούς, με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου ν’ αυξάνεται κατά 30%.

Παράλληλα το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας βρίσκεται εν αναμονή των 21 μόνιμων θέσεων γιατρών, που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη τριετία, με την συγκεκριμένη υπόθεση να παραμένει «παγωμένη».

Αναλυτική η τοποθέτηση του Φοίβου Κακαβίτσα στην ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ έχει ως εξής:

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα… Ο κίνδυνος όντως υπάρχει, εάν οι κυβερνήσεις δεν στηρίζουν τη δημόσια υγεία.

Η ενίσχυση που έγινε την προηγούμενη 3ετία μεσώ ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, έδωσε προσωρινά επιπλέον ανάπτυξη στο νοσοκομείο ενόψει των μόνιμων θέσεων που και αυτές προκηρύχθηκαν στο διάστημα αυτό (και είναι χρονοβόρες).

Το νοσοκομείο για πρώτη φορά απέκτησε πάνω από 100 ειδικευμένους ιατρούς προσωπικό.

Εάν δεν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των μόνιμων ιατρών που προκηρύχθηκαν, τότε όντως υπάρχει κίνδυνος σε συνδυασμό με πολιτικές που δεν στηρίζουν τη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής στηρίξαμε όλο το επικουρικό προσωπικό και μάλιστα επαναπροσλάβαμε όλους όσους η θητεία λήγει.

Επαναπροκηρύξαμε και θα επαναπροσλάβουμε τόσο τον ένα ιατρό που με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου απολύθηκε προ μηνός, όσο και των 5 που η θητεία λήγει σήμερα και πληρώνονταν από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

Την επαναπρόσληψη τη φορτώθηκε όμως το νοσοκομείο. Θα την πληρώνει πλέον το νοσοκομείο.

Θα περίμενε κανείς η παρούσα κυβέρνηση όπως η προηγούμενη να στηρίξει τη δημόσια υγεία και να χρηματοδοτήσει όλες όσες θέσεις έληξαν αυτό το 4μηνο.
Όμως δεν παρέτεινε τις συμβάσεις των 5 ιατρών που πληρώνονταν από το ΠΔΕ όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση το Μάρτιο.

Δεν έκανε ένσταση ή έστω νομοθετική ρύθμιση όπως έγινε το Φεβρουάριο του 2018 η προηγούμενη, για τους επικουρικούς με παράταση θητείας.

Δεν ενέταξε το νοσοκομείο Κέρκυρας στο νέο πρόγραμμα του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και έτσι απέλυσε τρεις νοσηλευτές της ΜΕΘ.

Η στήριξη λοιπόν της δημόσιας υγείας είναι θέμα κυβερνητικών επιλογών και απόφασης για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Δεν είναι λοιπόν όλοι το ίδιο όπως εξομοιώνει τους πάντες η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ.

Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια είχαμε 30% αύξηση ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο και αναμένονται ακόμα 21 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο από προκηρύξεις που έγιναν την ίδια τριετία.

Από το 2012 έως το 2016 δεν είχε προκηρυχθεί ούτε μια μόνιμη θέση. Οι επικουρικοί από 11 έγιναν μόλις 12 και οι συνταξιοδοτήσεις μίκρυναν τον αριθμό των υπηρετούντων σε σημείο που να κοντεύουν με λουκέτο πολλές κλινικές. Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση της Παιδιατρικής.

Από τον Ιούλιο του 19, περιμένουμε την ημερομηνία για την καταβολή των δικαιολογητικών για 11 μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και η ημερομηνία κατάθεσης έπεσε πάνω στις πρόωρες εκλογές.

Αυτές είναι οι κυβερνητικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ».