Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Λίντιτσε, το οποίο οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942.

Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη, όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν.

Το Λίντιτσε είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο καθώς καταστράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο. * Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας.

Επίσης, απέσπασε το Βραβείο Κοινού για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου καθώς και την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Παράλληλα, προβλήθηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» στο Καστελλόριζο, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά» στο Γκάζι, όπως και στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στo πλαίσιο του «Strasburg Film Festival», στην Τζώρτζια στο Ogeechee International History Film Festival και στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, στο «Liverpool International Film Festival 2018».

* Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τον Ιούνιο στο Δίστομο και τον Αύγουστο στο Κομμένο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για το ολοκαύτωμά τους από τους Ναζί.

Αφήγηση: Τάσος Ράπτης Μοντάζ: Όλγα Κουρμούζη Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος Μουσική: Μαρία Μπούα Κόλορ: Γρηγόρης Αρβανίτης Sound design: Γιώργος Μηλιώρης Έρευνα – σενάριο – σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας.