Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι» σας καλεί στην μουσικοθεατρική παράσταση «Η Στρίγγλα», την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στην Ιόνιο Ακαδημία στις 5.00 μ.μ.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου στην Κέρκυρα 2019. Η παράσταση απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά και σε ενήλικες.

Η Στρίγγλα στην λαϊκή παράδοση είναι το κακό, το αποτρόπαιο, που μπορεί να είναι γύρω μας, δίπλα μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. Αν το αφήσουμε υπομονετικά να συνυπάρχει δίπλα μας, το κακό γιγαντώνεται και κινδυνεύει να εξοντώσει τα πάντα. Κάπως έτσι η Στρίγγλα του παραμυθιού εξοντώνει τα ζώα, τους ανθρώπους, ολάκερη την πολιτεία της. Ο Γιαννάκης, το άξιο παληκάρι, ανακαλύπτει την αλήθεια και προσπαθεί να δώσει λύση. Αλλά η αλήθεια είναι οδυνηρή, ανείπωτη. Θα τον αφήσει η οικογένειά του και η κοινωνία να εξοντώσει το κακό;

Ο δρόμος προς την ενηλικίωση απαιτεί να βαδίσει ο καθένας τον δρόμο της ερημιάς και της αυτογνωσίας μόνος του, έναν δρόμο που συνήθως κρύβει για όλους δυσκολίες και εμπόδια. Ο ήρωας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπακούσει στην εσωτερική ηρωική φωνή του, όταν ανασύρει τη λιονταρίσια δύναμη από μέσα του για να μείνει πιστός στο αρχικό του όραμα. Μέσα από μάχη σώμα με σώμα με το κακό, ο Γιάννης επιδιώκει να εξοντώσει τα ανείπωτα και να χτίσει τη νέα ζωή γύρω του, κάνοντας έτσι την μεγάλη του ηρωϊκή πράξη. Η Στρίγγλα, ένα «μαγικό» παραμύθι της προφορικής παράδοσης, αποτελεί αφορμή για μία πολυαισθητηριακή καλλιτεχνική παράσταση για μικρούς και μεγάλους από την Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι».

Επιδίωξη της ομάδας είναι μια μουσική εκπαίδευση με έμφαση στην αγωγή του συναισθήματος, της κριτικής σκέψης, και στη δημιουργία καλλιτεχνικών και μουσικών εμπειριών στους συμμετέχοντες. Στην παράσταση περιλαμβάνονται παραδοσιακά τραγούδια σε μία σύγχρονη, πολυφωνική ή αυτοσχεδιαστική διασκευή. Κάποια από τα τραγούδια που επενδύουν την παράσταση είναι τα: Λεϊλαλίμ, Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, Ξενιτεμένο μου πουλί, Η ξενιτειά του έρωτα, Γιάννη μου το μαντήλι μου, Κάτω στον Άη-Γιώργη, κ.ά. Παράλληλα, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί σωματικών κρουστών δημιουργούν τα ανάλογα με την πλοκή του έργου ηχοτοπία.

Υπεύθυνες παράστασης: Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής Ιονίου Πανεπιστημίου, Συντονισμός Ομάδας Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Ηθοποιός, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά για την κάλυψη των εξόδων της Ημέρας Κουκλοθεάτρου στην Κέρκυρα.

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Kατέβα ρόδι» αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί από το 2012 με συνεχή ανανέωση των μελών του.Στόχος της ομάδας είναι να προάγει τον προφορικό λόγο και τη λαϊκή μουσική παράδοση αντλώντας από παραμύθια, παιχνιδοτράγουδα, τραγούδια και λαϊκά δρώμενα. Μέσα από μουσική έρευνα, εξερεύνηση διακαλλιτεχνικών πρακτικών, και τις δημιουργικές ιδέες των μελών της, η ομάδα επιδιώκει να αποδώσει τον προφορικό λόγο μέσα από ένα μουσικοθεατρικό πρίσμα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια νέα, αναζωογονητική, και διαδραστική προοπτική στο είδος του μουσικού θεάτρου.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει περισσότερες από 50 παραστάσεις σε θέατρα, πλατείες, σχολεία, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας, στο Πολύτεχνο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στην ΕΡΑ Κέρκυρας, στο 7ο και 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, στους Παξούς, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αμαλιάδα, στην Παβία Ιταλίας, στο Μέτσοβο, στα Ιωάννινα, στη Βιέννη Αυστρίας, στις Σέρρες, κλπ.

Στην παράσταση συμμετέχουν: Ελένη Βασιλείου, Νικόλας Γεωργίου, Μάνθος Δαμίγος, Ζωή Διονυσίου, Βίλμα Κατσέλη, Αλεξάνδρα Κυριάκου, Χριστίνα Λιάνου, Αμαλία Μπελιά, Στέφανη Νεοφύτου, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Θέα Παπαδοπούλου, Ελίζα Πατσιώλη, Έλλη Σίδερη, Λεωνίδας Φιλόπουλος.