Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου, με τίτλο «Μια Οδύσσεια στον αστικό χώρο».

Η Οδύσσεια είναι μια πορεία προς ένα σκοπό, μακρά και επίπονη, γι’ αυτό και αποτελεί πηγή σοφίας και ωρίμανσης για τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο ίδιος ο ζωγράφος, που με έντονα χρώματα και με αφαιρετική διάθεση εξερευνά το αστικό τοπίο, όπου ζει και εξελίσσεται, το χώρο όπου ολοκληρώνεται η κοινωνική ζωή και παράγεται ο πολιτισμός.

Το αστικό τοπίο έχει μια δομή και πολλές εκδοχές. Άλλες απ’ αυτές ο ζωγράφος τις θεωρεί δεδομένες και τις τονίζει και άλλες τις διαπραγματεύεται για να δημιουργήσει νέα σχήματα και οράματα, χρωματικές διαφυγές. Ανακαλύπτει μια αίσθηση της πόλης όχι ως μέσο για την αναμόρφωση της κοινωνίας ή ως επίκαιρη μορφή μιας ιδανικής λύσης, αλλά ως μια σκηνή γεμάτη σύμβολα που διασταυρώνεται με τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η αίσθηση αυτή, με την πλούσια χρωματική γκάμα του καλλιτέχνη μετουσιώνεται σε γνώριμο τόπο που οριοθετείται από παιχνίδια, από πλήθη, από ΜΜΕ, από διαφημίσεις και μόδα.
Η εκπλήρωση ενός ρόλου στη ζωή της πόλης αποτελεί επιδίωξη του ζωγράφου σ’ αυτή την τελευταία του παρουσία.
Άλλωστε η κοινωνική δυσφορία και η ανάγκη για αλλαγή των κατεστημένων αξιών αποτελούν τον ούριο άνεμο στα πανιά του Οδυσσέα-δημιουργού. Προσαρμόζει όμως το στόχο του στην κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε. Ό,τι απορρίπτει, δεν το απορρίπτει στο όνομα μιας σνομπ «ωριμότητας», αλλά με σκοπό να πλάσει από την αρχή ένα νέο κόσμο, τον οποίο η όρασή του επιτρέπει να συλλάβει και η νοητική του λειτουργία επεξεργάζεται απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και παγιωμένες καταστάσεις.
Θέλει να βλέπει τον κόσμο όπως δεν έχει διδαχθεί να τον βλέπει.
Ανοίγει έτσι ένα καινούργιο παράθυρο στην αισθητική, που κοιτάζει στον ατέλειωτο ωκεανό του αγνώστου. Άλλωστε τι θα ήταν ο κόσμος μας δίχως την υπόσταση που εμείς του αποδίδουμε; Ένα μαυρόασπρο θέατρο που θα παιζόταν σε άδεια καθίσματα και δεν θα είχε κανένα νόημα. Ο Οδυσσέας πορεύεται συνέχεια και πλάθει καινούριους κόσμους αναθεωρώντας τους παλιούς. Αυτή είναι η μοίρα του η δική του και όλων μας που συναποτελούμε το «κοινωνείν».
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 03/09/2018 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 03/09 – 05/10/2018.
Ώρες επίσκεψης: 09.00-14.00 και 18.00-21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Ιωάννου Θεοτόκη 77, 49132 Κέρκυρα,
Τηλ.: 26610 41085, Fax: 26610 22544, e-mail:  [email protected]www.corfuartgallery.com