Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για μια ακόμα φορά στο δημόσιο λόγο του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επένδυση στον Ερημίτη θα προχωρήσει και μάλιστα μέσα στο 2019.
Όμως ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, κυρίως ερωτήματα που σχετίζονται με τον διαγωνισμό “άγος” της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ο οποίος ουσιαστικά αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά της επένδυσης που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και με την οποία προσωπικά συμφωνώ. Αλλά το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν αντίθετη στην επένδυση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο είχαν εκφραστεί με μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, έκανε μια από τις γνωστές της «κωλοτούμπες».
Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.  Το 2013  έγινε διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση 500 περίπου στρεμμάτων για 99 χρόνια, όπου ο πλειοδότης θα είχε την δυνατότητα να χτίσει περίπου 36.000 τετραγωνικά μέτρα, αλλά η γη παρέμενε στο Ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή έγινε διαγωνισμός για να παραχωρηθεί η χρήση της επιφάνειας στον επενδυτή που θα κέρδιζε τον διεθνή διαγωνισμό. Όντως έγινε ο διαγωνισμός  αναδείχθηκε ο πλειοδότης ο οποίος κατέβαλε το 2016 και την πρώτη δόση έτσι όπως όριζε η διαδικασία. Θα πρέπει να κρατήσουμε ότι ο πλειοδότης  αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας απέκτησε το δικαίωμα επιφανείας και όχι κυριότητας για 99 χρόνια και το τίμημα ήταν γύρω στα 25 εκατομμύρια.
Το 2017 έρχεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση του προβαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της κυριότητας μέρους της γης που είχε παραχωρηθεί στον πρώτο διαγωνισμό η χρήση επί της επιφάνειας. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ έκανε ένα διαγωνισμό για να πουλήσει την κυριότητα της γης σε επενδυτή, μέρους του τμήματος  που προηγουμένως σε άλλο διαγωνισμό έχει παραχωρηθεί η χρήση επί της επιφάνειας. Δηλαδή ουσιαστικά αλλάζει τα χαρακτηριστικά του πρώτου διαγωνισμού και πλέον γίνεται κάτι σαν real estate. Αν και το «σαν» δεν χρειάζεται. Τότε λοιπόν βγαίνει δημόσια ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών ο Κερκυραίος Νίκος Δένδιας και δηλώνει σε όλους τους τόνους και ευθαρσώς  ότι: “Έχω πολλές επιφυλάξεις για αυτή την επένδυση. Και το κοιτάω. Γιατί έγινε συμπληρωματικός διαγωνισμός τώρα για το δικαίωμα επί της γης που θα έμενε στο ελληνικό δημόσιο. Και αλλάζει τελείως τη φιλοσοφία. Και επειδή κάτι δεν μου αρέσει, το κοιτάω νομικά. Προσφυγές υπάρχουν ήδη. Θέλω να πω ότι εμείς δεν είμαστε γενικά με σημαία που γράφει, μόνο επενδύσεις με κάθε όρο. Είμαστε επιλεκτικά υπέρ αυτών που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας για τον Έλληνα πολίτη”.
 
Επίσης και βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος όπως η κυρία Φωτεινή Βάκη, αλλά και άλλα στελέχη και τοπικοί παράγοντες. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι παραχωρήθηκε μια έκταση περίπου 27.000 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να οικοδομηθεί  για 2 περίπου εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια για την αγορά τόσης έκτασης, όταν στην ευρύτερη περιοχή μια βίλα πωλείται για 2 εκατομμύρια ίσως και παραπάνω. Τα ερωτήματα που όπως ανέφερα ανακύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, είναι πρώτον, υιοθετεί τις πρακτικές και λογικές σχετικά με τις επενδύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως εφαρμόστηκαν στην υπόθεση του Ερημίτη το 2017; Δεύτερον, τις επιφυλάξεις και τις νομικές προεκτάσεις του θέματος που επικαλείται ο συνάδελφος του Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος έχει και ενδιαφέρον λόγω εντοπιότητας αφού είναι Κερκυραίος, τις παρακάμπτει ελαφρά τη καρδία; Και τέλος, δεν αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και την κάθετη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας;
Κύριε υπουργέ της Ανάπτυξης, είπατε ότι “μιλάτε και συνεργάζεστε” με τους επενδυτές, με την τοπική κοινωνία και τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας έχετε επαφή;