Συνεχώς όλο και εντείνονται οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην προχωρήσει η επένδυση στον Ερημίτη και να διασωθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Ερημίτη από ομάδα κολοσσών της διεθνούς οικονομίας, οι οποίοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις προς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ότι αν δεν συναινέσουν με την ψήφο τους να προχωρήσει η διαδικασία θα τους υποβληθούν μηνύσεις.

Όμως και η διεθνής ομάδα των ξένων παραγόντων που αγωνίζονται για την προστασία του Ερημίτη είναι έτοιμη να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και σε όλα τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα αλλά και κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: «Είμαστε μια ομάδα επενδυτών που έχουμε επενδύσει όλοι μας πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια της κρίση.

Μέλη αυτής της ομάδας επίσης μας υποστηρίζουν και «χτίζουν» μη κερδοσκοπικά και φιλανθρωπικά projectsσε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του κόσμου», τα χωριά «SOS» και το Metropolitan στα Ιωάννινα να είναι μόλις μερικά από αυτά!!!!

Επιτρέψτε μας σας παρακαλούμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα πολύ επείγον ζήτημα σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα NCH στην Κασσιώπη της Κέρκυρας.

Αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα καταστρέψει το 1/3 μιας περιοχής που ονομάζεται Ερημίτης, μιας περιοχής σπάνιας κι εκθαμβωτικής ομορφιάς. Πρόκειται για έναν συνδυασμό της Μεσογείου και των Σεϋχέλλων. Ο Ερημίτης έχει επίσης σπάνια πανίδα όπως βίδρες, χελώνες, δελφίνια, βατράχους και φώκιες.Είναι αυτά τα όμορφα τοπία και οι περιοχές φυσικής άγριας ζωής όπως ο Ερημίτης που κάνουν την Ελλάδα τόσο μοναδική και περήφανη.

Το πρόγραμμα-αν πραγματοποιηθεί- κατά την γνώμη μας, θα έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στο οικοσύστημα του Ερημίτη, κι στην ξηρά και στην θάλασσα, αλλά και στην τοπική οικονομία της Βόρειοανατολικής Κέρκυρας. Η Βόρεια Κέρκυρα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει τρόπους για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό σε σύγκριση με άλλες περιοχές στην Ευρώπη που έχουν καταστραφεί με φτηνό και μη βιώσιμο τουρισμό. Το πρόγραμμα NCH , απειλεί αυτή την βιώσιμη ισορροπία. Ένα θέρετρο αυτου του μεγέθους σε μια απομονωμένη και άσπιλη περιοχή σαν κι αυτήν, θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και θα αποτρέψει εκείνους που λατρεύουν κι εκτιμούν την αξία της φυσικής ομορφιάς της περιοχής κι έχουν επενδύσει πολύ σε αυτήν την περιοχή ενώ ταυτόχρονα έχουν επενδύσει σε βιώσιμους τρόπους κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Η πλειοψηφία των ντόπιων είναι εναντίον αυτού του προγράμματος συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής αρχής όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμαρχο δημόσια.

Πριν δύο χρόνια, η ομάδα Erimitis Plus, η οποία αποτελείται από εκατοντάδες ντόπιων οι οποίοι μάχονται εναντίον του προγράμματος εδώ και πολλά χρόνια, μας ζήτησαν την βοήθειά μας. Μάχονται ολόψυχα ενάντια στο πρόγραμμα ενώ δεν έχουν καθόλου πόρους ενάντια μιας τεράστιας οργάνωσης σαν την ΝCH. Αποφασίσαμε να τους στηρίξουμε έτσι ώστε να συνεχίσουν να μάχονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη κι αν πρόκειται να είναι μια μακρόχρονη δικαστική διαδικασία σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια έτσι ώστε να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να κερδίσουν.

Ξεκάθαρα, η απειλή έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης να δίνει σε αυτό το πρόγραμμα άμεση προτεραιότητα για να δείξει στον κόσμο ότι άμεσες επενδύσει θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς κατά την γνώμη μας αναλύοντας και κατανοώντας τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία την δομή της και τα εγχώρια οικοσυστήματα.

Όντας οι ίδιοι διεθνείς επενδυτές, κατανοούμε πως η Ελλάδα χρειάζεται να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις αλλά κατά την γνώμη μας, το ερώτημα κλειδί είναι τι είδους άμεση επένδυση θέλετε να προσελκύσετε. Θέλετε να ακολουθήσετε την πορεία της Μάλαγα και του Αλικάντε ή να ακολουθήσετε έναν πολύ πιο βιώσιμο τουρισμό που προστατεύει την φύση και δίνει τους ντόπιους εργασία κι ένα καλό εισόδημα για ένα μεγάλο διάστημα; Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πως συγκεκριμένα είδη άμεσης επένδυσης όπως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτρέψει πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερης ποιότητας επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται.

Για παράδειγμα, έχουμε επενδύσει πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουμε μέρος του Ερημίτη για να το προστατέψουμε και να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος NCH. Προσλαμβάνουμε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες, ντόπιους εργάτες, αγοράζουμε από τα super markets της περιοχής και πηγαίνουμε σε τοπικά εστιατόρια. Όλα αυτά θα συμβαίνουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα με το εν λόγω πρόγραμμα και όπως καταλαβαίνουμε, θα προσληφθεί Αλβανός εργολάβος και το ξενοδοχείο θα είναι all-inclusive. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει από άλλα all-inclusive ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, πως θα υπάρξει πολύ μικρό όφελος από ένα τέτοιο μοντέλο.

Ως προτεινόμενη λύση, κάποιοι από εμάς, είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε ένα club διεθνών επενδυτών για να εξαγοράσουμε το πρόγραμμα NCH και να προσθέσουμε το τμήμα που προορίζεται για την επένδυση , στο ιδιωτικό καταφύγιο άγριας ζωής που έχουμε ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουμε στο απόκρημνο ακρωτήριο για να προστατέψουμε την περιοχή για τις επόμενες γενιές. Σαν επόμενο βήμα, θα ήταν η προστασία της θάλασσας γύρω από τον Ερημίτη όπως έγινε στην Κορσική, η οποία είχε τεράστια επιτυχία για την άγρια ζωή και τις ποικιλίες ψαριών που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα καταπληκτικό και πολύτιμο πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Κέρκυρα καθώς χάριν στην ομορφιά της και την σπανιότητά της , άνθρωποι από όλον τον κόσμο θέλουν να την επισκεφτούν.

Γνωρίζουμε πως έχουμε καθυστερήσει για την διαδικασία αλλά θέλαμε να γνωρίζετε αυτή την επιλογή. Είμαστε στην διάθεσή σας να δώσουμε σε εσάς ή τον οποιοδήποτε επιλεγμένο αντιπρόσωπό σας περισσότερες λεπτομέρειες του παρόντος σκεπτικού μας και των σχεδίων μας.

Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να σας δώσουμε συστάσεις για εμάς από ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί μας όπως ο Υπουργός Εξωτερικών, το Metropolitan Maximus στα Ιωάννινα, τους προέδρους χωριών στην Ελλάδα.

Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στο να παραμείνει η Ελλάδα η πιο όμορφη χώρα στην Ευρώπη και να συμβάλλουμε στο να έρθουν βιώσιμες άμεσες επενδύσεις στην χώρα.

Αν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε τις ιδέες μας, θα ήταν χαρά μας να σας επισκεφτούμε στην Αθήνα όποτε εσείς επιθυμείτε.

Τom Biggart

Hendrikus Holteman

Rob Lucas

Dr Jorg Rockenhuser».