Με 800 αστυνομικούς περισσότερους θα πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις προληπτικής και εμφανούς αστυνόμευσης στην Αττική, μετά την ολοκλήρωση της αποδέσμευσης 700 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και 100 επιπλέον από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υλοποιείται υπό την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και την κεντρική στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης της Αττικής, έπειτα από τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας τον τελευταίο καιρό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και η εφαρμογή του θα είναι άμεση, υπό τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και την κεντρική στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης της Αττικής.

Για να μπορέσει να ενισχύσει την αστυνόμευση στην Αττική το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού, πέρα από τη μείωση του προσωπικού φύλαξης προσώπων και στόχων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

– Μείωση του προσωπικού των Επιτελείων των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της ΓΑΔΑ στον απολύτως απαραίτητο αριθμό, για την κάλυψη των διοικητικών τους αναγκών

– Λήξη αποσπάσεων προσωπικού της ΓΑΔΑ το οποίο έχει αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός της Αττικής, εξαιρουμένων των αποσπασθέντων για την κάλυψη ιδιαίτερων ή επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και η αστυνόμευση τουριστικών περιοχών

– Μείωση του προσωπικού γενικών καθηκόντων κάποιων υπηρεσιών, αλλά και περιορισμό των χαμηλόβαθμων αστυνομικών (αστυφύλακες-υπαρχιφύλακες) των υπηρεσιών της ΓΑΔΑ και ιδίως των Αστυνομικών Τμημάτων, που διατίθενται καθημερινά σε γραμματειακά-διοικητικά καθήκοντα ή σε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.

 Άμεσα στα Αστυνομικά Τμήματα

Το σύνολο του προσωπικού που εξοικονομείται από τα προαναφερθέντα μέτρα θα διατεθεί άμεσα σε Αστυνομικά Τμήματα, καθώς και στην υπό ίδρυση Υπηρεσία Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Εξαιρείται το προσωπικό της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, το οποίο θα επανέλθει στις οργανικές του θέσεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) να εξαιρεθεί από τη φύλαξη-φρούρηση στόχων και να λειτουργεί αποκλειστικά για την εκπλήρωση της βασικής του αποστολής.

Ακόμα, για την άμεση, πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων συγκροτείται, σε επίπεδο Αρχηγείου, Ειδική Επιτροπή Εποπτείας.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, εκτός από την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, θα έχει και την εποπτεία των σχεδιασμών επιχειρήσεων, με σκοπό την προστασία, ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών στην περιοχή της ΓΑΔΑ, ενώ δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα και η αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών.