15 σημαντικά προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας έδωσαν στην δημοσιότητα τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Συγκεκριμένα ανέφεραν τα  εξής: «Σήμερα, με την ευκαιρία του άμεσου διαλόγου με τον Κερκυραϊκό Λαό παραθέτουμε μερικά από τα προβλήματα που τροχοπεδούν τη δημόσια υγεία στον τόπο μας.

Οι λύσεις χρειάζονται σοβαρότητα, βαθειά γνώση του αντικειμένου και ικανότητα διοίκησης. Στοιχεία που δυστυχώς στερείται η σημερινή διοίκηση. Πώς προκύπτει αυτό; Διορίζουν ανίκανους στον πλέον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα;

Ασφαλώς όχι. Αλλά, δυστυχώς κανένας διορισμένος κρατικός υπάλληλος δεν μπορεί να απαιτήσει και να διεκδικήσει με πυγμή τα δίκαια ενός λαού από τον εργοδότη του.

Προκύπτει δηλαδή δομικό πρόβλημα. Για τη λύση αυτού του προβλήματος εμείς υποστηρίζουμε:

1ον. ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.

2ον. Εκλογή Διοικητή ΠΕΣΥ από τους Ιόνιους πολίτες, ώστε ο έλεγχος και η λογοδοσία να είναι στους πολίτες που πληρώνουν και απαιτούν αντισταθμιστικά οφέλη στο ζήτημα της υγείας.

3ον. Εκλογή Διοικητή των Νοσοκομείων από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας κάθε Νομού. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι προτάσεις αυτές, δεν συγκινούν τους πολίτες. Ο κόσμος απαιτεί άμεσες και θετικές λύσεις των προβλημάτων. Εμείς όμως επιμένουμε θεσμικά, προοδευτικά και δημοκρατικά, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε από τα χαλάσματα ένα στέρεο οικοδόμημα που να αντέχει στο χρόνο και ο κάθε πολίτης με την επιλογή του να έχει λόγο για όσα πληρώνει ακριβά και τον αφορούν άμεσα. Πρέπει να σαρωθούν αναποτελεσματικές δομές, να προγραμματίζουμε και να υλοποιούμε για τον τόπο μας, όσα θέλουμε και μπορούμε με τους πλέον άξιους οι οποίοι θα ελέγχονται αυστηρά και καθημερινά από τους εργοδότες που είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

4ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα και προγραμματισμό για τους θερινούς μήνες σταθμού σε Βορρά και Νότο. Ποια λογική αντέχει σε γεγονός ενός δυστυχήματος στο Νότο, να τηλεφωνούμε στα Γιάννενα, να στείλει ασθενοφόρο τριάντα-σαράντα χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο με την γνωστή κίνηση, με τους γνωστούς δρόμους, να παραλάβει ασθενή με άμεση-επείγουσα ανάγκη και να επανακάμψει στο Νοσοκομείο, διανύοντας εν τέλει ογδόντα περίπου χιλιόμετρα στο σύνολο; Καταργείται αυτόματα η έννοια του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και παραπέμπεται στην πραγματικότητα «κάποια στιγμή ο ασθενής θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο». Ποιος είναι ο ρόλος των παχυλά αμειβόμενων της Περιφερειακής Διοίκησης του ΕΚΑΒ που (ασφαλώς) εδρεύει στα Γιάννενα; Εκτός ασφαλώς από να αφαιρούν δυνάμεις από τον τόπο μας και να τις ενσωματώνουν στα Γιάννενα; Να διατυπώσουμε λοιπόν την πλέον αφελή ερώτηση για να την απαντήσει κάθε Κερκυραίος. Υποστηρίζουν ότι έτσι επιδιώκουν την αποκέντρωση των ευρύτερων δομών υγείας. Πολύ σωστά αν έχουν αυτό το σχεδιασμό. Τότε γιατί η Περιφερειακή Διοίκηση του ΕΚΑΒ να μην εδρεύει στην Κέρκυρα; Μας αφαιρούν ζωτικό χώρο με αποτέλεσμα την ασφυξία μας.

5ονΠοτέ, μα ποτέ μέχρι σήμερα, Διοίκηση Νοσοκομείου δεν μετέρχονταν τέτοιων τεχνασμάτων για εκφοβισμό. 

Πρώτη φορά τόσες Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις σε όλο το προσωπικό. Μάλιστα η τακτική «πας μη ων μεθ’ ημών, καθ’ ημών εστί» (όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας), έχει διχάσει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο. Καταγγέλλουμε αυτή την τακτική. Την κρίνουμε απαράδεκτη, και όχι μόνο εκφοβισμού, αλλά ταυτόχρονα εκμαυλισμού. Θεωρούμε ότι είναι απόδειξη πλήρους αδυναμίας διοίκησης. Δεν αναφερόμαστε σε ασυδοσία όπου και εφόσον υπάρχει. Αναφερόμαστε στην συνειδητή επιλογή εκφοβισμού και τρομοκράτησης του προσωπικού για να περνάνε τα δεκάδες «εντέλλεσθε» της διοίκησης.

6ονΜε συχνές παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ένα Τμήμα του Νοσοκομείου με αποφασιστικό ρόλο στην υποδοχή των χρηστών υγείας και στην πρώτη και άμεση αντιμετώπιση σοβαρών για την υγεία και την ίδια τη ζωή ασθενών, να αντιμετωπίζεται εντελώς άναρχα και τυχαία ορισμένες φορές. Το έχουμε ξαναπεί. Το τονίζουμε για μια ακόμα φορά: κάποια ημέρα μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό καρδιολογικό ή παθολογικό πρόβλημα, καταστάσεις -δυστυχώς- πολύ συχνές. Υπάρχει ενδεχόμενο εκείνη την ημέρα να βρείτε μπροστά σας γιατρό Ορθοπεδικό ό οποίος αγχωμένος θα κάνει τον τηλεφωνητή, ώστε αρμόδιος γιατρός για την πάθησή σας, εάν και εφόσον δεν είναι απασχολημένος με ασθενείς στην αντίστοιχη Κλινική, να προστρέξει για την αντιμετώπισή σας.

7ονΥπάρχει ενδιάμεση και προσωρινή λύση που δίνεται με εντολή του Υπουργού και πάντως καλύτερη από ό,τι ισχύει σήμερα.Δεν εφαρμόζεται με γελοίες δικαιολογίες. Μπορεί να υπάρξουν τραγικά αποτελέσματα. Γιατί δεν εφαρμόζεται η εντολή του Υπουργού; Ποιοι έχουν ευθύνη;

8ονΈχουν διαλύσει πλήρως την Παθολογική Κλινική, μία των πιο κύριων Κλινικών του Νοσοκομείου τόσο από την βαρύτητα των περιστατικών, όσο και από το φόρτο νοσηλευομένων (πληρότητα νοσηλευτικών κλινών άνω του 110-120%) με αποτέλεσμα ο νοσηλευόμενος να μην μπορεί να διερευνηθεί όπως οι επιστημονικές μέθοδοι επιτάσσουν. Αλλά και να αποχωρήσουν ικανότατοι Παθολόγοι με τεράστιες γνώσεις και εμπειρία, που αγαπούσαν την ιατρική που ασκούνταν στο Νοσοκομείο.

9ονΆλλοι συνάδελφοι σκέφτονται σοβαρά να αποχωρήσουν για να προφυλάξουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, τον ιατρικό όρκο και δεοντολογία. Να μην σέρνονται στα δικαστήρια για υπαιτιότητα άλλων. Είναι δυνατόν να εφημερεύουν ολόκληρα 24ωρα σε δύο Παθολογικά Τμήματα και ταυτόχρονα να έχουν την ευθύνη για προσερχόμενα παθολογικά περιστατικά στα Επείγοντα; Κανένας δεν επιθυμεί να αντιμετωπισθεί το ζήτημα υγείας του από γιατρό εξουθενωμένο, πέραν των βιολογικών του ορίων. Δεν ενδιαφέρονται για τον ασθενή. Τους ενδιαφέρει η ευθύνη τους και την οποία ευθύνη εκβιαστικά μετακυλύουν στους γιατρούς και, γιατί όχι, ακόμα στους νοσηλευτές. Η απόλυτη ανεπάρκεια, μετατρέπει την απλή λογική σε κυνισμό και εκβιασμό.

10ονΟ εξευτελισμός και ομηρεία των επικουρικών γιατρών που σε λίγο θα είναι περισσότεροι από τους μόνιμους, συνεχίζεται. Φροντίζουν δήθεν να ανανεωθεί η θητεία τους για λίγους μήνες. Γιατί δεν μονιμοποιούνται γιατροί που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, δύο, τρία, πέντε, ή περισσότερα χρόνια; Ποια «έκτακτη» ανάγκη πολλών ετών επικουρούν αυτοί οι συνάδελφοι; Υπάρχει λογική; Εμείς υποστηρίζουμε από την αρχή, και η δική μας θέση έγινε πανελλήνιο αίτημα, την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών συναδέλφων. Αυτό υποστηρίζουμε όχι μόνο χάριν συναδελφικής αλληλεγγύης εφόσον οι συνάδελφοι, πολλά χρόνια τώρα, προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες με τους μόνιμους. Υποστηρίζουμε ιδιαίτερα αυτή τη θέση από καθαρούς λόγους υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας που εξυπηρετεί όλο τον Ελληνικό Λαό και ιδιαίτερα τους πλέον ανήμπορους κοινωνικά και οικονομικά. Γιατί μια είναι η απόλυτη αλήθεια: σήμερα φεύγουν οι επικουρικοί, αύριο κλείνουν τα Νοσοκομεία. Γαία πυρί μιχθήτω.

11ονΜετά δέκα περίπου χρόνια, άλλη μια αθλιότητα προέκυψε με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Μείωσαν τις θέσεις όλου του προσωπικού. Δηλαδή το προσωπικό που προβλέπονταν να λειτουργήσει με αρτιότητα το ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ήταν περισσότερο από ό,τι το προσωπικό που προβλέπεται να λειτουργήσει με αρτιότητα το ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Το ανακοίνωσαν μάλιστα δημόσια με υπερηφάνεια οι βουλευτές του Νομού!Ένα απλό, απλούστατο παράδειγμα: μείωσαν τις προβλεπόμενες θέσεις ακτινολόγων, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το αντικείμενό τους με νέα μηχανήματα και εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι πολλαπλασιάστηκαν οι εξεταζόμενοι στο συγκεκριμένο Τμήμα. Ένα δεύτερο ενδεικτικό παράδειγμα για να γίνουμε πλήρως κατανοητοί: προβλέπεται Μονάδα Εμφραγμάτων (να δημιουργηθεί στο απώτατο μέλλον) χωρίς να προβλέπονται καρδιολόγοι συνάδελφοι και νοσηλευτές που θα την λειτουργήσουν. 

12ονΠαρότι προσλαμβάνονται εξειδικευμένοι ιατροί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει για αύξηση των πολύπαθων κλινών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας. Αυτό, μερικές φορές είναι παράσταση ξέφρενου ροκ, με τον γιατρό να ψάχνει αγωνιωδώς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που να διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ανά την επικράτεια, ώστε μετά να ακολουθήσει νέος Γολγοθάς επικοινωνίας για αεροδιακομιδή. Και στο κέντρο, ο βαρέως εξ αντικειμένου, πάσχων ασθενής!

13ονΓια να μην αναφερθούμε για μια ακόμα φορά στον εξευτελισμό και κακοποίηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πιο ευαίσθητη ομάδα ασθενών, των καρκινοπαθών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της γιατρού, των νοσηλευτριών, αλλά και των εθελοντών. Μόνο μια λέξη: Ντροπή!

14ονΠού να πούμε τώρα σε μια καθημαγμένη λειτουργία Νοσοκομείου, για την πλήρη ανεπάρκεια προμήθειας του νέου αξονικού Τομογράφου 64 τομών μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που θα αναβάθμιζε τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Από τις 10 Μαΐου του 2017 ήταν όλα έτοιμα να κάνουν όποια διαδικασία απαιτούνταν, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός και το Νοσοκομείο μέχρι το Δεκέμβρη αυτού του χρόνου, το 2018, να έχει προμηθευτεί τον Αξονικό Τομογράφο. Εδώ και ένα, δύο, τρία και βάλε χρόνια μας έλεγαν ότι έφταιγαν οι προηγούμενοι. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια τώρα. Τι έχουν να πουν; Η μεγάλη αυτή ανικανότητά τους ενισχύει το καραβάνι μεταναστών υγείας των Κερκυραίων, με επίπτωση στην υγεία των ασθενών που πολλούς από αυτούς τους κάνει ανάπηρους για μια ολόκληρη ζωή, την αγωνία και ταλαιπωρία ασθενών και συγγενών τους, αλλά και την οικονομική αφαίμαξη πολλαπλώς της οικογένειας.

15ονΔεν θα σας πούμε για Αγγειοδυναμικό Τμήμα και έλεγχο βηματοδοτών, δεν θα σας πούμε για απαραίτητη Μονάδα Εμφραγμάτων, δεν θα σας πούμε για Νεογνολογικό Τμήμα. Δεν θα σας πούμε για μεθόδους που νοσηλευόμενοι «σπρώχνονται» από το δημόσιο σύστημα στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Είναι όλοι αυτοί χείμαρροι ορμητικοί που ενώνονται στο μεγάλο ποτάμι της υγειονομικής μετανάστευσης, το μεγάλο καραβάνι μεταναστών υγείας. Εξευτελισμός και οικονομική αφαίμαξη.

Δεν αξίζουμε τέτοια τύχη. Δεν μας αξίζει τόση ανεπάρκεια.

Αξίζουμε περισσότερα. Αξίζουμε τα δίκαιά μας! Στο τέλος, πλησιάζει αυτή η ώρα, εμείς θα νικήσουμε! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εσείς είστε η μεγαλύτερη πύλη επικοινωνίας μας με τον πολίτη. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό, ευαίσθητο και απαιτεί υπευθυνότητα. Μας αφορά όλους. Εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας και τους γνωστούς μας. Όσο και αν όλοι εξορκίζουμε την αρρώστια, αυτή είναι εκεί και παραμονεύει. Ένα καλό και λειτουργικό Νοσοκομείο το έχουμε ανάγκη όλοι μας. Οι νέοι, οι ισχυροί, οι δυνατοί, οι μεγάλοι και οι αδύνατοι. Στον ιερό αυτό χώρο ισχύει η απόλυτη δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Για το λόγο αυτό:

Σας προτρέπουμε, σας προσκαλούμε, σας επισημαίνουμε, μην γίνει είδηση μιας βραδιάς σε τηλεοπτική εκπομπή, ενός πρωινού σε ραδιοφωνική εκπομπή, ή μιας σελίδας εφημερίδας ή δικτυακού τόπου.

Είναι ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και αγώνα. Σας εκθέσαμε μόνο κάποια αληθή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Κάντε τη δική σας έρευνα. Σκοπεύστε την σωστή λειτουργία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Το θεωρούμε αγώνα και προσφορά στον τόπο, από τη δική σας μεριά».