Από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, δυστυχώς στο νησί ζούμε στιγμές που όλοι απευχόμασταν, αλλά τελικά δεν αποφύγαμε να βιώσουμε, όλες αυτές τις «εικόνες» που δεν ικανοποιούν κανένα.

Αναφέρομαι βεβαίως στην παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, στην αναστάτωση που ζει μια ολόκληρη περιοχή, στις συλλήψεις, στις εντάσεις και τελικά ο καθένας αναρωτιέται αν αξίζει ο τόπος μας να ζει αυτές τις εικόνες και αν με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Θα το πω και από δω, θεωρώ ότι η Λευκίμμη, δηλαδή ο ΧΥΤΑ της περιοχής δεν μπορεί να αποτελέσει την λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακόμα και να γίνει αυτή η εναπόθεση των 16.000 τόνων, δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα. Και όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στο νότο ένα «δεύτερο Τεμπλόνι», με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι, δυστυχώς υπάρχουν και φαινόμενα που δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και μάλιστα κάποιοι που κατέχουν και θέσεις ευθύνης δεν «έχουν βάλλει μυαλό» με όσα συμβαίνουν στο νησί μας. Εξηγούμαι. Βλέπω με απορία διάφορες ανακοινώσεις αιρετών ή στελεχών που έχουν θέσεις ευθύνης «κατά της αστυνομοκρατίας», δηλαδή κατά της παρουσίας των ΜΑΤ και κατά της εναπόθεσης δεμάτων στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και αναρωτιέμαι; Το κόμμα τους δεν έχει ευθύνη; Οι συνδυασμοί τους δεν έχουν καμία ευθύνη; Ποιοι ψήφισαν τον ΠΕΣΔΑ; Κάποιοι άλλοι; Και αφού διαφωνούν με όλα αυτά, γιατί δεν διαχωρίζουν την θέση τους και να αποχωρήσουν; Απλά με μια ανακοίνωση νιώθουν ότι έχουν κάνει το καθήκον τους; Ο Αντιδήμαρχος Κορισσίων και Μελιτειέων ο κύριος Α. Ασπίωτης, διαχώρισε την θέση του και «πήρε το καπελάκι του» και αποχώρησε, κάποιοι άλλοι γιατί παραμένουν, δήθεν καταγγέλλοντες;

Και κάτι ακόμα. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα κλίμα κατά των 75 συνδημοτών που προσέβαλαν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο  ΣτΕ για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Μάλιστα λέγεται ότι γνωστός συνδικαλιστοπατέρας κάνει «έρευνες» δίκην ανακριτή. Λες και ο πολίτης δεν νομιμοποιείται ή δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλλει στα δικαιοδοτικά όργανα της πολιτείας, την οποιαδήποτε απόφαση θεωρεί ότι τον βλάπτει; Απίστευτα πράγματα.

Οι στιγμές που ζούμε είναι δύσκολες και «πονηρές». Απαιτείται από όλους μας ψυχραιμία, μεγάλη προσοχή και νηφαλιότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής» 01-07-2018.