Ο Δημήτριος Παγουρτζής (Dimitrios Pagourtzis), 17 ετών, τέθηκε υπό κράτηση, χωρίς εγγύηση με βαριές κατηγορίες, καθώς αναγνωρίστηκε ως ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς σε λύκειο στην Σάντε Φε του Τέξας, που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 10, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης, Greg Abbott, όπως δημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα ήταν «μία από τις πιο στυγερές επιθέσεις που έχουμε δε ποτέ στην ιστορία των σχολείων του Τέξας», επεσήμανε ο κ. Abbott, σημειώνοντας ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένης βόμβας μολότοφ, βρέθηκαν στην οικία του ύποπτου δράστη και σε ένα όχημα, καθώς και γύρω από το σχολείο και κοντά σε αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ύποπτος είχε πρόθεση αρχικά να αυτοκτονήσει, αλλά παραδόθηκε λέγοντας στις Αρχές ότι δεν είχε το θάρρος να βάλει τέλος στην ζωή του.

Πληροφορίες για τον Δημήτριο Παγουρτζή

Το όνομα του Δημήτριου Παγουρτζή, δόθηκε στη δημοσιότητα ως ο ύποπτος δράστης του μακελειού στο λύκειο της Σάντε Φε. Το αμερικανικό ΜΜΕ heavy.com,μεταξύ άλλων, ανέφερε πως είναι γιος του Αντώνιου Παγουρτζή (Antonios Pagourtzis), Ελληνα μετανάστη, με καταγωγή από την Καρδίτσα. Ως μητέρα του αναφέρεται η Ρόουζ Μαρία Κοσμετάτου/Παγουρτζή (Rose Maria Kosmetatos/Pagourtzis). Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το περιστατικό

Ηταν περίπου στις 7:45 το πρωί, όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus. Αλλες μαρτυρίες που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ανέφεραν ότι ένας ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών του σχολείου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η Αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου. Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του σχολείου.
Τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τέξας στο Γκάλβεστον, σύμφωνα με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Δήλωση Τραμπ

«Οφείλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τη θλίψη μας και τη συντριβή μας για την δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στο Λύκειο Σάντα Φε (Santa Fe) του Τέξας, που έλαβε χώρα λίγο πριν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και οι ομοσπονδιακές αρχές συνεργάζονται με τους τοπικούς αξιωματούχους. Αυτό γίνεται εδώ και καιρό στη χώρα μας. Τόσα πολλά χρόνια, δεκαετίες, θρηνούμε τρομερές απώλειες ζωών και στέλνουμε τη στήριξη και την αγάπη μας σε όλους όσους έχουν πληγεί από αυτήν την απολύτως τρομακτική επίθεση σε μαθητές, οικογένειες, δασκάλους και το προσωπικό του Λυκείου Santa Fe.

»Αυτές τις τραγικές ώρες είμαστε μαζί σας. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές μας, να ασφαλίσει τα σχολεία μας και να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια εκείνων που φαντάζουν ως απειλή προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους. Ολοι πρέπει να συνεργαστούμε σε κάθε επίπεδο για να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας. Ο Θεός να κάνει καλά τους τραυματίες και να είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Μία πολύ θλιβερή ημέρα».