Το Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu γύρω στις 19:00, είδηση που άρχισε να μεταδίδεται και από άλλα διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η επιβεβαίωση και η διάλυση κάθε υποψίας περί της ορθότητας της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήρθε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, δεν θα υπάρξει δίκη και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο με τις πληροφορίες να λένε ότι το θέμα λύθηκε σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Η είδηση που αρχικά μετέδωσε το Anadolu έφερε τον τίτλο «Απόφαση για τους 2 έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν».

Έκπληξη πάντως φαίνεται να προκαλεί η απόφαση αυτή του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και σε τουρκικά μέσα, που μιλούν για αιφνιδιαστική απόφαση.

Ενδεικτικός ο τίτλος της HaberTurk: Τελευταία στιγμή απελευθερώθηκαν οι έλληνες στρατιώτες.

Ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροι, μετά από 167 ημέρες που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης και μετά από πέντε απορρίψεις αιτημάτων αποφυλάκισης από την τουρκική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης παρέμενε η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδραζόταν στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Πηγή: http://www.in.gr