Πλέον στις μέρες μας όλα τα τουριστικά καταλύματα και όχι μόνο (καφετέριες, αεροδρόμια, λιμάνια…) διαθέτουν Wi – Fi. Τουρίστες όταν κλείνουν ένα δωμάτιο το πρώτο πράγμα που κοιτάν είναι να διαθέτει Wi – Fi. Όταν καθόμαστε σε μια καφετέρια ρωτάμε των κωδικό του Wi –Fi και μετά τι καφέ θα παραγγείλουμε. Ειδικά τώρα σε περίοδο διακοπών τo κινητό μας τηλέφωνο, το laptop ή ακόμα και τον υπολογιστή μας δεν τα αποχωριζόμαστε.
Η χρήση ενός public Wi-Fi εγκυμονεί κινδύνους. Σύμφωνα με τους ειδικούς του EC3, διαπιστώνεται μια διαρκώς αυξανόμενη τάση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέσω των ελεύθερων hotspots. Αρκετοί χρήστες που επέλεξαν να συνδεθούν σε μη ασφαλείς public Wi-Fi συνδέσεις έπεσαν θύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης και χρημάτων.  Είναι μεγάλο λάθος να υποθέσουμε ότι το δίκτυο το οποίο μας προσφέρουν είναι «νόμιμο» ή ελεγχόμενο από την εγκατάσταση (εστιατόριο, καφετέρια, ξενοδοχείο, κατάστημα γενικά). Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχει «στήσει» ένα δίκτυο ένας εγκληματίας. Καταρχάς  βεβαιωνόμαστε ό,τι πράγματι λειτουργεί τέτοιο νόμιμα στο χώρο που βρισκόμαστε (αν είμαστε σε μια γνωστή καφετέρεια Χ πχ ξέρουμε ό,τι όντως λειτουργεί WiFi με SSID “Χ”).
Αν θέλετε να διαβάσετε τα emails σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον browser του υπολογιστή σας. Οι crackers, που ίσως «παρακολουθούν» το δίκτυο, περιμένουν από εσάς να πληκτρολογήσετε κωδικούς πρόσβασης σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς. Εάν δεν είστε σίγουροι για μία ιστοσελίδα, μην μπείτε μέσα. Καλύτερα να είστε προσεκτικοί παρά να γεμίσετε με ιούς.
Επίσης, μετά τη σύνδεσή σας σε ένα δίκτυο Wi-Fi και την απομάκρυνσή σας από το σημείο του hotspot, φροντίστε να διαγράψετε από τη μνήμη το δίκτυο, καθώς αν πλησιάσετε εκ νέου στο ίδιο σημείο, θα συνδεθείτε αυτόματα και μπορεί τα δεδομένα σας να περιέλθουν στην κατοχή ενός cracker – αν αυτός έχει παρέμβει στο δίκτυο. Να θυμάστε ότι οι επιθέσεις στα Wi-Fi hotspots είναι του τύπου «man-in-the-middle»: ο επιτιθέμενος υποκλέπτει τα δεδομένα σας όσο αυτά «ταξιδεύουν». Αν χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας σε ένα άγνωστο περιβάλλον,  πρέπει να έχουμε απενεργοποιήσει τη λειτουργία κοινής χρήσης (sharing), ώστε οι επιτιθέμενοι να μην έχουν πρόσβαση στα αρχεία μας.
Αν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για εισέλθουμε στο Internetτότε μπορούμε, να χρησιμοποιούμε VPN (Virtual Private Network) καθώς προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργώντας ένα ασφαλές κανάλι. Το WiFi μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, γιατί όμως; Μπορεί να έχει πρόσβασή κάποιος εγκληματίας στη συσκευή μας χρησιμοποιώντας την ως μέσο για παράνομη χρήση. Γενικά οτιδήποτε παράνομο γίνει στο Internet είτε αφορά παιδική πορνογραφία, είτε απόπειρές hacking, είτε απειλές μέσω Internet προς τρίτους, θα φαίνεται μέσα από τη διεύθυνση IP της δική μας σύνδεσης, και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την αθωότητά μας. Εισχωρώντας ο επιτήδειος στον υπολογιστή μας μπορεί να όχι εκείνη στη στιγμή, μελλοντικά να χρησιμοποιήσει την ΙP μας κάνοντας πράγματα που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.
Τέλος, χρησιμοποιούμε κάποιο λογισμικό firewall που φιλτράρει τόσο την εισερχόμενη όσο και την εξερχόμενη κίνηση στο δίκτυο προστατεύοντας μας από επιθέσεις και από τις δύο πλευρές. Γενικά, το να κλέβει κάποιος το WiFi ή να έχει πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα δίκτυα ή εμείς να συνδεόμαστε σε άγνωστα  φαίνεται σαν κάτι ασήμαντο, δεν παύει όμως να είναι παράνομο και πολύ επικίνδυνο, και μπορεί να μας μπλέξει πολύ άσχημα, όπως προαναφέραμε. Όπως λέει και ένα δημοφιλές ρητό, “Το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό, είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα”.
*Ο Κόντης Σπυρίδων Σπούδασε στη Κρήτη ως ηλεκτρονικός μηχανικός – τηλεπικοινωνιών. Έκανε έρευνα στο D.I.T (Dublin Institute of Technology) στο Δουβλίνο πάνω στα ασύρματα δίκτυα και την ασφάλεια με πλήρη υποτροφία. Εν συνεχεία αποφοίτησε από τους πρώτους με απόκτηση Dean List award (διάκριση που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει το επίπεδο της υψηλότερης υποτροφίας που καταδεικνύουν οι φοιτητές ενός πανεπιστημίου) από το City University of Seattle στην Αμερική με μεταπτυχιακή διατριβή πάνω στην ασφάλεια πληροφοριών και στην ηλεκτρονική τρομοκρατία Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς φορείς και οργανισμούς ως IT security Manager – σύμβουλος και ως ερευνητής στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Έχει στο ερευνητικό του πλήθος παρουσιάσεων και συγγραφή άρθρων πάνω στην ασφάλεια πληροφοριών. Έχει διδάξει από το 2007 πλήθος μαθημάτων πληροφορικής στα Δημόσια ΙΕΚ και Φροντιστήρια, και πρόσφατα παραδίδει μαθήματα ρομποτικής, STEM, ηλεκτρονικά κυκλώματα… Κατέχει τον τίτλο cyber security specialist και D.P.O (data protection officer) – GDPR Specialist όπου και προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορες εταιρίες για την ασφάλεια του εξοπλισμού, των πληροφοριών, τις αναβαθμίσεις τόσο του υλικού όσο και των προγραμμάτων τους. Επίσης δραστηριοποιείται και στο χώρο του web ως Σχεδιαστής ιστοσελίδων – eshop συνεργαζόμενος με μεγάλη ελληνική εταιρία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 08-09-2019.