Το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΚ και η ΕΓΕΣΥΚ «καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής να επιβάλουν με την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών την λειτουργία του παράνομου και επικίνδυνου για την δημόσια υγεία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους.

Χαρακτηριστικα αναφέρουν τα εξης «απόφαση τους αυτή να παρατάξουν τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους πολίτες που υπερασπίζονται τις ζωές και την υγεία τους, στην ίδια μάλιστα περιοχή όπου πριν λίγα χρόνια φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια παρόμοιων γεγονότων,  αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τί εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για «επιστροφή στην κανονικότητα», καθώς και ότι δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράχθηκε επί τόσα χρόνια στον από καιρό υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, συνεχίζεται σήμερα στη Λευκίμμη. Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν σύγχρονες λύσεις οι οποίες μπορούν να εξαλείψουν οριστικά το ζήτημα των σκουπιδιών με τρόπο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, η κυβέρνηση εμμένει και μάλιστα φασιστικά σε λύσεις καταστροφικές και ξεπερασμένες εδώ και δεκαετίες. Χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, χωρίς καμία διάθεση ανεύρεσης ουσιαστικής και βιώσιμης λύσης, η  κεντρική και τοπική εξουσία, με λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε», προχωράει στο άνοιγμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης παρ’ότι ο τελευταίος έχει πολλάκις κριθεί ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Και προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής οι οποίες παρατάσσονται απέναντι στον εχθρό λαό που αγωνίζεται για τη ζωή και την υγεία του.

Ξέρουμε βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία. Αντιθέτως αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της νυν καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων που τελικό στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής-διαχείρισης των απορριμμάτων και την πλήρη παράδοσης της στα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως επιβάλλουν οι οδηγίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται και τα αδιέξοδα που εντέχνως καλλιεργούνταν επί δεκαετίες, η εμμονική προσήλωση σε ξεπερασμένες και καταστροφικές λύσεις, η αποψίλωση – διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας και η καλλιέργεια αισθήματος οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία που αναγκάζεται να ζει τόσα χρόνια με το πρόβλημα. Είναι η γνωστή μέθοδος που έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν κάθε φορά που επεδίωκαν να πετύχουν την απαξίωση δημοσίων επιχειρήσεων – φιλέτων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, αεροδρόμια, κτλ) προκειμένου να ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος του ξεπουλήματος και της παράδοσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η κοινωνία να αντιληφθεί το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της και να μην πέσει στην αποπροσανατολιστική παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού που εντέχνως καλλιεργούν (Βορράς εναντίον Νότου, Τεμπλόνι εναντίον Λευκίμμης) αλλά να παλέψει ενωμένη για τα δίκαιά της, για την υγεία, για τη ζωή της. Το περιβάλλον, η υγεία, η ζωή η δική μας και των παιδιών μας, δεν οριοθετούνται σε περιοχές. Μας αφορούν όλους! Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε το έγκλημα. ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!».