Δεν θέλω να σπείρω πανικό, ούτε βεβαίως να το παίξω «Κασσάνδρα», απλά καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πάμε να τα δούμε μαζί ένα, ένα.

Να ξεκινήσω από το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες στις 27 Φεβρουαρίου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός σύλλογος Τεμπλονίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν τα κερδίσει κλείνει «οριστικά και αμετάκλητα» το Τεμπλόνι, δηλαδή ο ΧΥΤΑ στην περιοχή. Αλλά και αν δεν τα κερδίσει, το Τεμπλόνι, επί της ουσίας έχει κλείσει, «γιατί δεν χωράει ούτε χαρτοπετσέτα», όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό και στη μια και στην άλλη περίπτωση; Ακόμα και να γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν υπάρχει χώρος να γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων και να προχωρήσει η διαδικασία επεξεργασίας του δεματοποιητή.

Και ερχόμαστε τώρα στον δεματοποιητή.

Η Δημοτική αρχή έχει δεσμευθεί ότι θα έρθει και δεύτερη συστοιχία δεματοποιητή, αφού αυτός που διαθέτουμε σήμερα, αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των απορριμμάτων. Δεύτερος δεματοποιητής, βαρέως τύπου, μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει, αλλά και να τον προμηθευτεί ο Δήμος, δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί. Πάμε παρακάτω. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, πρέπει να εξευρεθεί χώρος και για την τοποθέτηση των απορριμμάτων, αλλά και για την λειτουργία του ή των δεματοποιητών. Η αδειοδότηση του οικοπέδου των Αδελφάτων καθυστερεί και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αδειοδοτηθει. Όπως επίσης είναι αδήριτη ανάγκη η αγορά ενός οικοπέδου απέναντι από τον ΧΥΤΑ 45 – 50 περίπου στρεμμάτων για να βοηθήσει στη λειτουργία του όλου «συστήματος». Βεβαίως εδώ η διαδικασία αδειοδότησης είναι πιο σύνθετη, άρα και πιο χρονοβόρα, αφού απαιτείται ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Στα θετικά, χωρίς όμως να δίνουν λύση στα βασικά προβλήματα, το γεγονός ότι πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η εργολαβία για την ανάθεση στον ιδιώτη των 2 εκατομμυρίων ευρώ και η πρόσληψη 8μηνητών αφού καθυστερεί η ανακοίνωση των οριστικών πινάκων της 3Κ για την πρόσληψη 170 εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Επίσης ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης στον οποίο επιμένει η δημοτική αρχή, αν και έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι δεν αποτελεί λύση, δεν έχει αδειοδοτηθεί και μάλλον πολύ δύσκολα θα αδειοδοτηθεί. Αν υπάρχει κάτι το θετικό, είναι ότι έχει κατατεθεί προς αξιολόγηση η πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά μιλάμε για την οριστική λύση, την οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το έχουμε σε τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα τι κάνουμε μέχρι τότε. Και μην βιαστεί κάποιος να απαντήσει για μεταφορά σκουπιδιών εκτός νησιού. Αυτό ξεχάστε το.

Έτσι έχουν τα πράγματα και νομίζω ότι μας περιμένει ένα άκρως «καυτό» καλοκαίρι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 17-02-2019.