Η ομορφιά των Διαποντίων Νήσων είναι μοναδική. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τα υπέροχα αυτά νησιά που συνδυάζουν την ομορφιά των Ιονίων αλλά και μοναδικές διακοπές.

Εκτός από τρία μεγαλύτερα νησιά, τους Οθωνούς, την Ερεικούσα και το Μαθράκι, υπάρχουν 9 βραχονησίδες: το Διάκοπο, το Διάπλο, το Καράβι, το Καστρινό, τη Λειψώ, το Όστρακο, την Πλάκα (ή Άγκυρα), την Πλατειά και τη Τραχειά.

Απέναντι από τον Αφιώνα διακρίνεται ένας μικρός βράχος σε απόσταση λίγων μιλίων απ τις ακτές , με το όνομα καράβι. Αυτό λοιπόν φημολογείται πως είναι το πετρωμένο καράβι του Οδυσσέα. Δεν μπορεί παρά να είναι ένας μύθος βέβαια. Ένας μύθος που προσθέτει αίγλη στην περιοχή αλλά όχι μόνο σήμερα . Αυτού του είδους θρύλοι και παραδόσεις έδωσαν αφορμή σε πολλούς κατά καιρούς διάσημους επισκέπτες του νησιού σε άλλες εποχές να γράψουν σε βιβλία τους αναφορές ή να κάνουν ακόμη και ανασκαφές. Στη πρώτη περίπτωση , εκδόθηκε το 1892 το 1892 μια γεωγραφική μονογραφή του Ιωσήφ Παρτς καθηγητή της γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της βρεσλανδίας όπως αναφέρει το εξώφυλλο του βιβλίου του. Ο Ιωσήφ Παρτς λοιπόν εκτός της περιγραφής που έκανε από γεωγραφικής πλευράς ήταν και ο πρώτος που αναφέρθηκε εκείνη την περίοδο για όλη τη μυθολογική αίγλη της περιοχής αναφέροντας στο βιβλίο του το θρύλο του πετρωμένου καραβιού του Οδυσσέα απ τον Ποσειδώνα. Επίσης ανέφερε μια ακόμη μυθολογική εκδοχή του ονόματος του Αφιώνα άγνωστη σε πολλούς μέχρι σήμερα. Έγραψε λοιπόν πως σ’αυτήν τη γωνιά του νησιού υπήρξε μια λαμπερή πόλη με το όνομα παμφλαγώνα. Η βασίλισσα αυτής της πόλης ήταν η αδελφή της βασίλισσας της Κέρκυρας . Εδω υπάρχει και μια παραλλαγή του μύθου του καραβιού κατά κάποιο τρόπο εκχριστιανισμένη. Ο σύζυγος και βασιλιάς της Παμφλαγώνας έφυγε να πολεμήσει ξένο κράτος μα κατά τη διάρκεια του πολέμου ερωτεύτηκε τη βασίλισσα των εχθρών και την εγκατέλειψε φεύγοντας με την ερωμένη του. Επιστρέφοντας με το πλοίο του προς το τόπο του η Βασίλισσα Παμφλαγώνα είδε το καράβι του άπιστου πια εν γνώσει της άνδρα παρακάλεσε τον Αγ. Νικόλαο να τιμωρήσει τον άπιστο βασιλιά ώστε να μη γυρίσει πίσω. Έτσι και ο Αγ. Νικόλαος καθώς ο μύθος θέλει να πέτρωσε το καράβι δίνοντας μια ακόμη όμορφη ιστορία , μύθο στη πλούσια παράδοση του Αφιώνα.

Με πληροφορίες από το https://www.corfuhistory.eu/

*Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο FACEBOOK στην ομάδα Καφενείο των Διαποντίων από τον κ. Ντίνο Αυλωνίτη ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Από τον παιδικό φίλο και αδελφό Σπύρο Αργυρό έλαβα και δημοσιεύω φωτογραφία από τη βραχονησίδα, Καράβι.Όλοι μας γνωρίζομαι απο τις διηγήσεις των παλιών μας για το απολιθωμένο Καράβι των Φαιάκων που η οργή του Ποσειδώνα μαρμάρωσε μεσοπελαγής μεταξύ Μαθράκι και Αυλιώτες μετά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη…αλλά λεπτομέρειες για το Μύθο θα μας εξιστορήσει ο Σπύρος.

Από τους Αυλιώτες κοιτάζοντας προς Μαθράκι φαίνεται σαν πανί καραβιού. Από το Μαθράκι προς Αυλιώτες βλέπουμε το κεφάλι του άγριου Ποσειδώνα με τη γαμψή μύτη».