Τώρα που πέρασε το καλοκαίρι, δηλαδή η περίοδος αιχμής, όταν η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων ήταν πάνω από 350 τόνους ημερησίως και η επεξεργασία τους με την ενδιάμεση λύση του δεματοποιητή αποδείχθηκε ανεπαρκής και ατελέσφορη με αποτέλεσμα να ζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, φαίνεται τις τελευταίες ημέρες ότι κάτι κινείται, όσον αφορά την αποκομιδή.

Για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα περιμένουμε να κρίνουμε.

Όπως επίσης κάτι κινείται και όσον αφορά την οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπου πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε η επικαιροποίηση της μελέτης, με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια.

Πάμε να δούμε ένα, ένα τα πράγματα και τα βήματα που γίνονται. Να ξεκινήσουμε με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια από το νέο Αντιδήμαρχο και ήδη φαίνονται κάποια αποτελέσματα.

Το ζητούμενο είναι αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια και να μην σταματήσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα και δημιουργηθεί πάλι η ίδια εικόνα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, κατά πρώτον να προχωρήσει άμεσα η ανάθεση στον εργολάβο και να τρέξει αυτή η εργολαβία των 200.000 ευρώ και κατά δεύτερον και πιο σημαντικό, επιτέλους να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες του διαγωνισμού 3Κ και ο δήμος να προσλάβει αυτούς τους 170 εργαζομένους, ώστε να ενισχυθεί η αποδεκατισμένη υπηρεσία καθαριότητας.

Πάμε τώρα στο θέμα της επεξεργασίας. Θα πρέπει και εδώ να γίνουν σημαντικά βήματα και να λειτουργήσει το σύστημα εισροής – εκροής. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει έρθει και η δεύτερη συστοιχία του δεματοποιητή για να ανταποκριθεί το σύστημα στις ανάγκες του νησιού. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα γειτονικά οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς από τον ΣΥΔΙΣΑ και κυρίως να αδειοδοτηθούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Διαδικασία που έτσι και αλλιώς είναι χρονοβόρα. Και παράλληλα βεβαίως οφείλει η δημοτική αρχή και ο ΣΥΔΙΣΑ να προχωρήσει και άλλα θέματα όσον αφορά τον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, που είναι κορεσμένο και δεν μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια, όπως η καύση του βιοαερίου, που έχει ξεκινήσει, η λειτουργία του Βιολογικού, ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει ποτέ μέχρι σήμερα και άλλα.

Τέλος να σταθώ στην ανακοίνωση της παρουσίασης της επικαιροποιημένης μελέτης για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μια επικαιροποίηση που έγινε με αρκετή καθυστέρηση αλλά τέλος πάντων είναι πλέον η μελέτη στα χέρια της δημοτικής αρχής και του ΣΙΔΥΣΑ και το επόμενο στάδιο είναι να διεκδικήσει την χρηματοδότηση και να πάει σε δημοπράτηση, κάτι που δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2019. Όμως όπως και να έχουν τα πράγματα για το εργοστάσιο, πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να μιλάμε για τα επόμενα τουλάχιστον 4-5 χρόνια και στην καλύτερη περίπτωση 3 χρόνια, οπότε ανακύπτει το ερώτημα, αν «αντέχουμε μέχρι τότε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 25-11-2018.