Το ομολογώ σας την «έφερα»…

Δεν μπορώ να σταματήσω τα γέλια, όταν σκέφτομαι την έκφραση του προσώπου σας διαβάζοντας το κείμενο, το οποίο, δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο.

Προφανώς, ο οποιοσδήποτε που ζει αυτή την περίοδο στη Κέρκυρα, διαβάζοντας τον τίτλο θα σκέφτηκε «δεν μπορεί, τον τύπο  τον χτύπησε η ζέστη».

Να σας πω την αλήθεια, τον τίτλο τον εμπνεύστηκα από ένα κείμενο με τίτλο «12 λόγοι για να υποστηρίξω τον Κυριάκο». Αλήθεια, υπάρχουν 12 λόγοι για να υποστηρίξει στην Ελλάδα των μνημονίων ένας πολίτης, έναν πολιτικό; Είπα από μέσα μου, υπάρχουν άραγε 10 λόγοι, όχι 12 για να υποστηρίξει κάποιος τη σημερινή δημοτική αρχή; Κάθισα κάτω για να τους βρω, αλλά απέτυχα. Πιο εύκολα βρήκα κάποιους λόγους, όχι απαραιτήτως δέκα για να μην υποστηρίξω την σημερινή δημοτική αρχή. Ξεκινώ την προσπάθεια.

Πρώτος λόγος, είναι η κατάσταση με τα απορρίμματα. Καμία άλλη δημοτική αρχή, δεν κατάφερε το ακατόρθωτο να φθάσει το νησί, όχι μια φορά, αλλά τρείς σε κατάσταση ανάγκης εξ αιτίας της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πλήρης αποτυχία. Όχι μια φορά, αλλά τρεις. Ήδη δυο «οδικοί χάρτες» πετάχτηκαν στο κάδο των απορριμμάτων!!! Και όμως είχε την ευκαιρία να γίνει αυτή η δημοτική αρχή η οποία θα επέλυε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και απέτυχε παταγωδώς. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Αρκεί να πω ότι είχε ένα «πρόπλασμα» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε μια κατεύθυνση και μια προμελέτη, εντάξει διαφωνούσε στο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά είχε τη κυβέρνηση που της παρείχε και της παρέχει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δεύτερος λόγος. Κάνω ένα τρικ εδώ για να πλησιάσω λίγο το δέκα. Μιλώ για την ανακύκλωση η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το 2014 είχαμε ποσοστά ανακύκλωσης που πλησίαζαν το 16% με 17% και γι’ αυτό το λόγο βραβευτήκαμε. Αν τα επόμενα χρόνια, είχαμε αυξήσει κατά τι τα ανακυκλούμενα ποσοστά, δεν λέω για διπλασιασμό, σίγουρα θα ήμασταν από τις πρωτοπόρες πόλεις σε θέματα ανακύκλωσης. Δυστυχώς όμως φθάσαμε σε ποσοστά που κινούνται γύρω στο 4%.

Τρίτος λόγος. Είναι φοβερό, είναι απίστευτο η Κέρκυρα του πολιτισμού!!! όπως μας αρέσει να  «κοροϊδεύουμε» τους εαυτούς μας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να μην έχει καλοκαιρινό θέατρο, αφού και φέτος το Μον Ρεπό δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και συμβαίνει με την «πρώτη φορά αριστερά».

Τέταρτος λόγος. Είναι δυνατόν να χρειάζονται τρία ΟΛΟΚΛΗΡΑ χρόνια για να κατασκευαστεί ένα πεζοδρόμιο 200 περίπου μέτρων, στη Δονάτου Δημουλίτσα, για να συνδέσει τη Μητροπολίτου Μεθοδίου με τον νέο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ; Σε τρία χρόνια έγινε η γέφυρα Ρίο – Αντίριο και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πεζοδρόμιο 200 μέτρων… Τι να πω;

Πέμπτος λόγος. Για πρώτη φορά, ξέσπασαν 4 φωτιές, 2 στο νέο φρούριο και 2 στο παλιό, εν καιρώ ειρήνης, την περίοδο της πρώτης φοράς αριστεράς. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχει ευθύνες ο Δήμος της Κέρκυρας; Ε ναι σε ένα βαθμό έχει ευθύνες και ο Δήμος της Κέρκυρας.

Έκτος λόγος. Δεν έχει ξαναγίνει, μόνο την περίοδος που κυβερνά το Δήμο η «πρώτη φορά αριστερά», ο Δήμαρχος να ζητά την παραίτηση του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ γιατί επέλεξε καλλιτεχνική διευθύντρια, μετά από τρία χρόνια που έμεινε «ορφανή» η θέση, που δεν συμβάδιζε με τις επιλογές της δημοτικής αρχής. Α, η απόφαση του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ ήταν ομόφωνη.

Έβδομος λόγος. Ο Σαρλής είχε επικριθεί αρκούντως για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ο Γιάννης Τρεπεκλής είχε «βαπτισθεί σαν «Ιπτάμενος Ολλανδός», εντάξει  ο Κώστας Νικολούζος, νομίζω ότι το τερμάτισε. Αν κάποιος, έχει την υπομονή και καθίσει να μετρήσει την περίοδο της Δημαρχίας του, πόσες μέρες έμεινε στο νησί και πόσες εκτός αυτού, ίσως να έχει περάσει περισσότερες ημέρες εκτός. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Δήμαρχος Κέρκυρας και ο Δήμος Κέρκυρας, δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο Κάτω Μαγουλίτσας, αλλά ο.κ υπάρχει και ένα όριο. Οι κακεντρεχείς λένε ότι δικαίως θα έπρεπε στο οργανόγραμμα του Δήμου να προβλεφθεί η σύσταση ενός ταξιδιωτικού γραφείου.

Όγδοος λόγος. Δεν έχει ξαναγίνει δημοτική πλειοψηφία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία από τη «βροχή» των παραιτήσεων και των ανεξαρτητοποιήσεων. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογα και αντίστοιχα φαινόμενα, όχι όμως σε τέτοια έκταση. Δεν έχει ξαναγίνει, απ’ όσο θυμάμαι. Και αυτό κάτι δείχνει.

Ένατος λόγος. Η σημερινή δημοτική αρχή κρατά ένα ρεκόρ. Το ρεκόρ των παραιτήσεων, που κατατέθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν από έναν Αντιδήμαρχο. Τον Αντιδήμαρχο τουρισμού.

Και τέλος δέκατος λόγος, η Ανουντσίατα.  Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το οποίο ταυτίζεται με την δεύτερη παγκοσμίως σε σπουδαιότητα ναυμαχία της Ναυπάκτου, αλλά ούτε αυτή η δημοτική αρχή έχει καταλάβει την αξία της και πόσα πράγματα για την φήμη της πόλης αλλά και για την οικονομία της θα μπορούσε να κάνει. Η σημερινή δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να διασώσει και να αναδείξει το μνημείο, υπήρχε μελέτη και πίστωση, αλλά διαφώνησε στη μελέτη. Και ο.κ, όπως στα απορρίμματα που διαφώνησε επίσης, βρες άλλο τρόπο για να το κάνεις. Δεν το έκανε.

Τώρα που το ξανά σκέφτομαι, ίσως εύρισκα κάποιους λόγους για να υποστηρίξω τον Κυριάκο.