Η Υπ’ αριθμόν Α.Π.: 175/5-11-2019 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη με θέμα: «Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ Ν. Κέρκυρας» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Η λειτουργία του ΕΚΑΒ Κέρκυρας είναι άκρως προβληματική . Εξυπηρετεί το νησί της Κέρκυρας, τη νήσο των Παξών και τα Διαπόντια νησιά. Η Κέρκυρα είναι ένα νησί άνω των 110.000 κατοίκων, οι οποίοι, λόγω του τουρισμού, τριπλασιάζονται τους 6 μήνες του έτους. Έχει 106 χωριά, ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, το οποίο αποτελείται πέραν των 1.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων: 500 περίπου χιλιόμετρα είναι το Εθνικό και Νομαρχιακό δίκτυο και άνω των 500 χιλιομέτρων είναι διαδημοτικό δίκτυο, το οποίο φέρνει σε επικοινωνία τις κατοικημένες περιοχές. Πέραν των γεωγραφικών λόγων που προανέφερα είναι κοινή διαπίστωση η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ του Ν. Κέρκυρας.
Είναι πλέον απαίτηση όλων των κατοίκων του νησιού:
Η Δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ σε Βόρεια και Νότια Κέρκυρα
-Η Αύξηση Μηχανολογικών μέσων & Ανθρώπινου Δυναμικού
-Ελικοδρόμιο στα Διαπόντια Νησιά όπως και στην οροφή του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπως αυτό είχε προβλεφθεί από την κατασκευή του.
-Συντονισμός και καλή λειτουργία του κέντρου διακομιδών του Ακτίου.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το παζλ για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διαθέσουμε ένα υψηλόβαθμο δίκτυο παροχής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας στους Κερκυραίους. Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, θα ήθελα κ. Υπουργέ να μου απαντήσετε ποιες θα είναι οι ενέργειές του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αστοχίες και οι δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ Κέρκυρας που επανειλημμένα έχουν κοστίσει και ανθρώπινες ζωές και αυτό αποδεικνύεται και με γεγονότα».
Στην απάντησή του, ο Υπουργός μίλησε για την γενικότερη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά που είναι στόχος της Κυβέρνησης χωρίς, όμως, να δίνει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το ΕΚΑΒ και τα προβλήματα της Κέρκυρας. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, για την ορθή επιλογή ως προς την μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα.