Το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο και εμείς σαν την στρουθοκάμηλο έχουμε βάλει βαθειά το κεφάλι στο χώμα ή ασχολούμαστε μόνο με τα σκουπίδια. Ίσως γιατί κάποιοι βολεύονται από αυτό το πρόβλημα, μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν «χτίστηκαν» πολιτικές καριέρες πάνω στα… σκουπίδια ή επειδή το τοπικό πολιτικό σύστημα έχει συνηθίσει να βλέπει μόνο το δέντρο και όχι το δάσος.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε όλα τα αρνητικά αποτελέσματα των όγκων των σκουπιδιών που κατέκλυσαν το νησί μας από τη μια άκρη στην άλλη και το γεγονός ότι «κάλυψαν» τα υπόλοιπα προβλήματα. Έτσι, δεν συζητάμε για τα προβλήματα που υπάρχουν «κάτω» από τα σκουπίδια και τα οποία δυστυχώς είναι αρκετά και σχετίζονται τόσο με την καθημερινότητα μας, όσο και με τον τουρισμό μας. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

Οδικό δίκτυο, έχει τα μαύρα του τα χάλια. Την τελευταία στιγμή και προφανώς για να σωθούν τα προσχήματα έγιναν, ενδεχομένως ακόμα και να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, εμβαλωματικού χαρακτήρα, για να «βουλώσουν» κάποιες λακκούβες. Αυτές είναι όλες και όλες οι παρεμβάσεις, τόσο στο δημοτικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όλο για εργολαβίες κάνουν λόγο, οι οποίες όμως και μικρού οικονομικού αντικειμένου είναι σε σχέση με τις ανάγκες και καθυστερημένα γίνονται, αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Και μια που μιλάμε για το οδικό δίκτυο θα πρέπει να αναφερθούμε στην έλλειψη διαγραμμίσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του δημοτικού και κυρίως του επαρχιακού δικτύου, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους εποχούμενους και πολύ περισσότερο για τους επισκέπτες οδηγούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν και τους δρόμους.

Φωτισμός ελλιπής και προβληματικός. Και εδώ τα προβλήματα δυστυχώς συνεχίζονται. Ο ηλεκτροφωτισμός, τόσο των οικιστικών περιοχών, όσο και του οδικού δικτύου, είναι αρκούντως προβληματικός, πιο σωστά συνεχίζει να είναι προβληματικός και οι όποιες προσπάθειες έγιναν για να επιλυθεί το πρόβλημα, έπεσαν στον Καιάδα της αδιαφορίας. Δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα πράγματα και αυτοί που την «πληρώνουν» είναι οι  Πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων που δέχονται και δικαίως την γκρίνια των συνδημοτών τους για την κατάσταση που επικρατεί. Πολλά τα παραδείγματα, ένα χαρακτηριστικό στο Πέραμα, κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, μεγάλο μέρος του επαρχιακού δρόμου είναι «βυθισμένο» στο σκοτάδι. Και προφανώς δεν είναι η  μόνη περιοχή, αφού το φαινόμενο είναι διαδεδομένο και το συναντάμε παντού από την μια άκρη του νησιού στην άλλη.

Τα πολιτιστικά μας μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν τα δικά τους προβλήματα, ενδεικτικό ότι ο καθαρισμός στο Νέο Φρούριο έγινε αφού πρώτα ξεσηκώθηκε ο κόσμος όλος και χαρακτηριστικό παράδειγμά το Αρχαιολογικό μουσείο, για τον εκσυγχρονισμό του οποίου το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε κάποια εκατομμύρια για τρίτη χρονιά δεν λειτουργεί. Πέρσι δεν υπήρχαν αιρκοντίσιον!!! Φέτος φύλακες…

Και επίσης να αναφερθώ και στην κατάσταση των παραλιών, που ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, ακόμα και σήμερα που βαδίζουμε στην κορύφωση της περιόδου, η κατάσταση και η εικόνα πολλών παραλιών δεν αρμόζει σε έναν ιδιαιτέρως προβεβλημένο τουριστικό προορισμό. Και να σκεφθεί κανείς ότι φέτος δεν αντιμετωπίσαμε το σύνηθες φαινόμενο της καθυστερημένης παραχώρησης χρήσης των παραλιών από το κράτος στους Δήμους, αφού αυτό έχει διευθετηθεί από πέρσι και για τρία χρόνια.

Προφανώς και δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που «καλύφθηκαν» κάτω από τους όγκους των σκουπιδιών, αλλά είναι τα πιο πολυσύχναστα και αυτά για τα οποία γίνεται, δικαίως πάντα, μεγάλη γκρίνια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 22-07-2018.